Hanefija Prijić u Italiji osuđen na kaznu doživotnog zatvora

Sud u Italiji osudio je danas na kaznu doživotnog zatvora bivšeg komandanta Trećeg bataljona 317. brigade Armije RBiH Hanefiju Prijića.

Njegov advokat Almin Dautbegović za novinsku agenciju Patria rekao je da je prisustvovao izricanju presude, te da u ovom trenutku može kazati samo da će se žaliti na ovu presudu. Prijić je proveo godinu dana u pritvoru.

Bivši komandant Trećeg bataljona 317. brigade Armije Izručen je Italiji nakon što je 28. oktobra 2015. godine uhapšen na aerodromu u Dortmundu po potjernici Italije.

Prijić je Italiji izručen nakon što je u pritvorskoj jedinici u Dortmundu proveo skoro 120 dana.

U okolini Gornjeg Vakufa, 29. maja 1993. godine ubijena su tri italijanska humanitarca. Fabio Moreno, Sergio Lana i Guido Puletti strijeljani su u jednoj šumi, a njihovo dvoje kolega su preživjeli ovaj zločin, koji je izvršila jedinica Armije RBiH.

Za ovo brutalno trostruko ubistvo na Kantonalnom sudu u Travniku Hanefija Prijić zvani Paraga osuđen je na 15 godina zatvora, kao komandant ove lokalne jedinice. Prijić je na suđenju do kraja tvrdio da on nije izdao komandu da se humanitarci likvidiraju, ali je rekao kako prihvata presudu.

Nakon provedenih 13 godina i četiri mjeseca u KPZ Zenica, Prijić je pušten na slobodu 6. juna 2013. godine na osnovu rješenja Komisije za privremeni otpust. Međutim, Italija nikada nije povukla potjernicu za Prijićem koji je krajem oktobra 2015. godine uhapšen u Dortmundu na aerodromu prilikom posjete članovima svoje porodice.

Related posts