Hamdija Abdić Tigar: Ponovo bih branio Krajinu i Bosnu i Hercegovinu

Niko ne može ustvari znati šta se ovdje desilo. Vi znate kako je doktor Dabić, odnosno Karadžić, godinama šetao regionom i liječio ljude.

Ista stvar se desila i sa Ratkom Mladićem, tako da je sve moguće. A danas se ovdje priča o ubistvu čovjeka; za mene je onda logično da se ispitaju ti koji tvrde da je ubijen, jer kako mogu tvrditi, da li oni znaju nešto više… Da li su ga možda oni to vidjeli mrtvog?, pita se Abdić.

Inače, Hamdija Abdić Tigar je prije nekoliko godina osuđen na dvije godine zatvora zbog incidenta u kojem je teško pretukao Nedžada Bajrića– jednu vrlo problematičnu ličnost iz Krajine. Kaznu je odležao, a o tome danas kaže da je bio politički vođen proces, te da je sudska presuda bila nepravedna.

– Ja sam tada, zbog pritiska jednog dijela obavještajnih i sudskih službi međunarodne zajednice, ali i domaćih političkih i medijskih igara, morao biti osuđen, dok ovom zemljom slobodno hodaju brojne masovine i pojedinačne ubice .. Također, naglašava da on nije osuđen zbog kriminala kao što su to pojedini javni servisi servirali svojoj publici, nego zbog tuče i incidenta zbog kojeg mu je danas krivo što se dogodio.

Nikad nisam htio javno isticati ratne podvige

Omiljen među saborcima i narodom bosanske Krajine, Abdić je svojevremeno bio i na meti interesa filmaša. Naime, pokojni bh. reditelj Benjamin Filipović je htio snimiti film o ratnoj ulozi Petog korpusa u odbrani BiH i čuvenoj “Operaciji Tigar” u kojoj su definitvno poražene snage Fikreta Abdića.

– Istina je da je Benjo htio raditi taj film ali, iskreno, ja sam to odugovlačio jer nisam htio da se na taj način eksponiram u javnosti. Sretan sam što sam ratovao za narod bosanske Krajine, a i cijele BiH, i to mi je uvijek bilo dovoljno. Ne treba mi promocija putem filma, niti sam pisao knjige o ratnim danima, čak nemam ni ratne zabilješke. Ali vjerovatno će iza mene u pričama ostati moja djela, možda kao danas o Sulejmanu Veličanstvenom (smijeh). Ali znate kako kažu, revolucionari nakon revolucije uvijek ostaju na margini, tako je i sa mnom. No što se tiče mog imena u historiji BiH, naravno da bih volio da negdje bude zabilježeno. A to jeste bila akcija uzudljivija od bilo kakvog ratnog akcijskog trilera.

Možda se ne moramo voljeti, ali se trebamo poštovati

– Stava sam da se danas svi Bosanci, bilo koje vjere, trebaju držati zajedno, pa čak i oni koji su se do juče ružno gledali. Zbog svoje djece, zbog prosperiteta. To naravno ne znači da treba zaboraviti šta je bilo, no treba biti u stanju sjesti za jedan sto i pokušati ovu zemlju okrenuti putem razvoja, kako bi svi krenuli u bolji život. Ne moramo se možda voljeti, ali trebamo se poštovati, ističe Abdić. Na pitanje da li bi i danas stao u odbranu BiH kao i davnih ratnih godina, Abdić kaže da tu nema dileme.

– Ako bi neko napao moju zemlju i moj narod, opet bih učinio isto, možda bih sad to radio i s većim žarom jer sam zreliji i iskusniji, a samim tim i spremniji.

(Izvor: Armijabih.net)

Related posts