Hakeri prodavali pristup sigurnosnim sistemima aerodroma za 10 dolara

Tim kompanije McAfee je otkrio da hakeri prodaju pristup sigurnosnih sistema neimenovanog velikog aerodroma za svega 10 dolara.

Zvaničnici aerodroma su timu potvrdili autentičnost pristupnih podataka koji mogu omogućiti kontrolu nad sistemima vezanih za sigurnost, kao i automatiziranim sistemima objekta. Problem je riješen nakon što je je McAfeejev tim obavijestio aerodrom. O kojem se zapravo aerodromu radi, nije otkriveno zbog sigurnosnih razloga.

Hakeri su prodavali pristup aerodromskom remote desktop protocolu (RDP) koji omogućava zaposlenicima aerodroma da rade na specifičnim kompjuterima izvan lokalne mreže. Godinama se različit malware poput SamSam ransomwarea koristio RDP-om za prisup sistemima.

McAfeejev tim sumnja da su hakeri koristili “brutalnu silu”, odnosno masovno pogađali šifre dok logiranje ne bude uspješno.

Slični slučajevi se događaju i širom svijeta gdje hakeri prodaju pristup sistemima vlada zemalja, pristup sistemima bolnica, vrtića, opskrbljivača medicinskom opremom i slično.

Related posts