Grubeša potpisao odluku kojom se odbija zahtjev Hrvatske za izručenje Mamića

Kako je potvrđeno ministar pravde BiH je, nakon što je Sud BiH utvrdio da nisu ispunjene zakonske pretpostavke (zakonski uslovi) za izručenje potraživanog Mamića u Hrvatsku, donio navedeno rješenje.

“Predmetno rješenje je doneseno na osnovu odredbe člana 45. stav 3. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, saglasno čemu ministar pravde BiH u ovoj pravnoj situaciji, kada Sud BiH utvrdi da nisu ispunjene pretpostavke za izručenje, donosi rješenje kojim se odbija izručenje. Dakle, u ovoj pravnoj situaciji ministar pravde BiH je jedino ovlašten da postupi na opisani način, što je i učinio povodom predmetne molbe”, rekao nam je Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH.

Podsjetimo, Mamić je prvostepenom presudom Županijskog suda u Osijeku osuđen na 6,5 godina zatvora. Nakon toga je došao u BiH. S obzirom na to da posjeduje i državljanstvo BiH, on nije izručen zemlji koja ga potražuje.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je u julu prošle godine odlučilo da Mamić neće biti izručen Republici Hrvatskoj prema potjernici Županijskog suda u Osijeku.

Vanraspravno vijeće Suda BiH je ranije donijelo odluku u kojoj se kaže kako nisu ispunjene pretpostavke za izručenje državljanina BiH Zdravka Mamića.

Mamić se trenutno nalazi u Međugorju te isključuje svaku mogućnost da se vrati u Hrvatsku.

Izvor;klix.ba

Related posts