Gradska galerija: Otvorena izložba i predstavljena knjiga “Pišem ti bosančicom”,

U petak 24. februara u Gradskoj galeriji Bihać, u sklopu programa obilježavanja 757. rođendana Grada Bihaća, otvorena je izložba i promovirana knjiga “Pišem ti bosančicom” autorice Amre Zulfikarpašić.

S obzirom na to da je profesorica Zulfikarpašić dugogodišnja članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, izložba je realizirana u organizaciji ULUPUBiH-a, a u okviru projekta “Dijalog za budućnost” donatora UNDP, UNICEF i UNESCO. U realizaciji projekta su učestvovale 4 akademije likovnih umjetnosti, u Sarajevu, Trebinju, Širokom Brijegu i Cetinju (Crna Gora).

Izložbu i publikaciju u su Bihaću promovirale sekretarka ULUPUBIH-a Mila Melank i autorica prof. Amra Zulfikarpašić.

“Koliko je je ovaj projekat interesantan sa umjetničko-dokumentarističkog aspetka, toliko je bitna i njegova edukativna komponenta. Činjenica da su na njemu radile četiri akdemije iz BiH i regiona daje mu posebnu dimenziju. Ovo je izvanredna prilika da se i bihaćka javnost upozna sa historijom bosančice koja je do sada na neki način bila nepravedno zapostavljena. Čast je što imamo priliku da ugostimo uvažene profesorice Melank i Zulfikarpašić u Bihaću i na taj način iskažemo poštovanje i divljenje prema onom što su učinile kako bi naše autohtono pismo bilo spašeno od zaborava”, rekao je savjetnik gradonačelnika Bihaća Edin Moranjkić prilikom otvaranja izložbe.

Knjiga ”Pišem ti bosančicom” u stručnom kontekstu knjiga se bavi historijatom pisma bosančica, uz objašnjenja geografske rasprostranjenosti, morfoloških osobina i nekih pojavnih oblika pisma koje je bilo rasprostranjeno na teritoriji široj od današnje BiH.

“Moja ljubav prema bosančici nastala je još u djetinstvu i posebno je cijenjena u mojoj porodici. Naime, moj djed je majki pisao pisma na bosančici jer je bio pismen jedino na bosančici. Veoma mi je drago što su mladi dizajneri zainteresirani za izučavanje bosančice i počinju je koristiti u svojim radovima. To je pismo toliko lijepo da se mladi odmah zaljube u njega. Uskoro ćemo je digitalizirati u deset različiti fontova i na taj način vječno sačuvati od zaborava”, istakla je profesorica Zulfikarpašić.

Izložba ostaje otvorena do 10. marta 2017.

Related posts