Građani Velike Kladuše u strahu od migranata

U masovnoj tuči koja je prošle noći izbila među migrantima u Velikoj Kladuši, ubijen je 24-godišnji Marokanac. Dvije osobe, koje su osumnjičene za ubojstvo, uhapšene su tokom dana i traje kriminalistička obrada.

Za jednog od dvojice privedenih, koji su također afroazijskog porijekla, FTV neslužbeno saznaje da se sumnjiči za još jedno krivično djelo, koje je također počinio u Velikoj Kladuši prije mjesec. Motivi ubistva još nisu poznati.

Danas, za razliku od prethodnih mjeseci kada je vlada empatija prema migratnima, u Kladuši kod lokalnog stanovništva danas bilježimo nesigurnost. Neki od njih kažu kako svakodnevno gledaju međusobna neslaganja među migratnima, a vrlo često su svjedoci masovnih tučnjava.

Zbog svega, stanovnici Krajine zahtijevaju pomoć države. Do sada je bilo mnogo obećanja, ali najmanje konkretnih poteza. koji bi u ovom pograničnom dijelu BiH osigurali sigurnost lokalnog stanovništva. Za ponedjeljak je zakazana I Vanredna sjednica Općinskog vijeća.

“To je problem koji država mora sustavno rješavati i to ne može biti prepušteno ni jednoj lokalnoj zajednici, pa ni Općini Velika Kladuša”, kaže Elvira Abdić-Jelenović, zastupnica u Općinskom vijeću Velika Kladuša (Laburistička stranka BiH).

Prema posljednjim podacima, u Krajini je više od 3.000 registrovanih migranata, iako se smatra da je broj mnogo veći, jer ne prođu svi migranti kroz imigracione centre u Bihaću i Kladuši.

Related posts