Glavobolje nisu izmišljene: Šta će se dogoditi ako naglo prestanemo piti kafu

Počeli ste da radite i mislite da je došlo vrijeme za još jednu kafu, jer vas je ona jutarnja prestala držati budnima. Onda sebi postavite pitanje – mogu li okorjele kafopije prestati piti svoje “crno zlato”? Šta će se dogoditi s organizmom ako mu uskratite taj poznati izvor “energije”?

Zaista, šta bi se moglo dogoditi kada biste prestali piti kafu na koju ste navikli? Odgovor je nedavno objavljen na stranicama “Women's Healtha”.

– Očekivala sam grozne nuspojave, ali dogodilo se i nešto lijepo što nisam očekivala i što sam zapravo godinama pokušavala – napisala je Stephanie Eckelkamp i zaintrigirala nas.

– Dakle, kafu pijem godinama. Jutro ne mogu zamisliti bez šoljice vruće razbuđujuće kafe, nakon koje slijedi neka blaža varijanta, a do kraja dana barem još jedna, popodnevna doza. Poželjela sam da probam mogu li bez nje. Panično sam se bojala nuspojava o kojima se toliko priča – glavobolja, manjak energije – nije bilo baš lako!

Glavobolja tokom odvikavanja od kafe, nažalost, nije mit. Kofein je po strukturi sličan adenozinu, hemijskom hormonu, koji se obično veže za receptore u mozgu zadužene za uspavljivanje. Kada ga pijemo, kofein počinje zbunjivati adenozin, pa se on veže na receptore i umjesto da nas uspavljuje, kako bi to pravi adenozin napravio, kofein ga doslovno izgura iz priče i daje nam suprotan učinak – razbuđuje nas. Zato, što više kafe pijete, više ćete zbunjivati, odnosno blokirati adenozine, ali će mozak, uz toliko poticaja, stvarati sve više adenozina. Kafa će ih sve više blokirati, a kada jednom izostavite jutarnju kafu, dogodit će se – haos. Uz toliko adenozina, koje je tijelo naviklo proizvoditi, odjednom će početi raditi kako treba i to će vas činiti puno umornijim nego što jeste. Na koncu – probudili ste se, a već se osjećate umorno. I onda slijedi glavobolja, jer je toliko adenozina proširilo vaše krvne sudove nenaviknute na jutra bez kafe, pa će vam stvarati bolne probleme.

Kafe se ne pokušavajte riješiti ponedjeljkom. Startajte barem u subotu, lakše ćete preživjeti do tog trećeg dana, ili jednu dozu ostavite s kofeinom, a druge zamijenite biljnim čajevima. Žestoke kafopije mogu se prebaciti na onu beskofeinsku.

Ako ste odlučili prvu jutarnju kafu zauvijek zamijeniti teinom, neka jutarnja doza bude zeleni čaj. Dobar je podizač energije, ali sve naredne kofeinske doze zamijenite laganijim i ukusnijim varijacijama – voćnim, biljnim, mješavinama čaja.

I sama logika kaže da je fina, topla, slatka jutarnja kafa zapravo desert, kojeg će vaš organizam tražiti. Kafa na razne načine puno je slađa od običnog tekućeg čaja. Zato se pripremite jer vaš organizam će žudjeti za nečim čime će nadomjestiti tu finu, slatku kafu.

Related posts