Glavna meta terorista: ISIL za glavu ove žene nudi milion dolara

Joanna Palani (23) je napustila svoj ugodan život u Danskoj kako bi se otišla boriti protiv ISIL-a. Kaže kako je danas u svojoj domovini suočena s mogućom zatvorskom kaznom, ali i dalje je glavna meta ISIL-a.

– Bila sam spremna odreći svojeg života da bi svi u Evropi bili sigurni. To je bio moj izbor no u moj zemlji me gledaju kao terorista – kaže Joanna koja je zbog odlaska u Siriju izgubila sve što je imala.

Joanna je kurdskog porijekla i u Dansku je došla s tri godine kao izbjeglica iz Iraka. Studirala je političke nauke. Prekinula je studij kako bi se priključila borcima protiv ISIL-a. Bila je snajperistica, a pucala je iz ruskog snajpera.

– Morala sam biti jako mirna, morala sam koristiti i mozak i tijelo. Nisam smjela izgubiti koncentraciju. Ustajala sam oko četiri, pet sati ujutro i dana sam provodila u istoj poziciji i branila civile koji su bježali iz zone sukoba, a po noći ubijala borce ISIL-a – kaže Joanna.

Jednom je umalo poginula. Metak koji je njoj bio namijenjen pogodio je njezinu prijateljicu koja joj je donijela čaj. Pala je i slomila lubanju.

U međuvremenu se Joanna vratila u Dansku. Sada joj prijeti dvije godine zatvora jer je prekršila zabranu odlaska u Siriju. Zabranu je izrečena 2015., ali je u junu 2016. otišla u Siriju i tamo ostala do oktobra kako bi se borila protiv ISIL-a. Čak je sedam sati hodala kako bi prešla granicu i ušla na sjever Sirije gdje su ju odmah rasporedili na prvu liniju.

– Žao mi je što sam prekršila zakon o zabrani, ali osjećala sam da nemam izbora. Nisam očekivala da ću izgubiti sve za slobodu. Živim u jednoj od najboljih zemalja na svijetu, ali sam gladna, živim kao beskućnik, smrzavam se. Ne mogu vjerovati nikome – kaže Joanna.

– Danske me vlasti progone, a ISIL je ucijenio moju glavu. Svaka tri dana mijenjam lokaciju i često idem spavati gladna jer nemam novaca. Snalazim se kod prijatelja kod kojih se skrivam. Danske vlasti me žele staviti kao primjer svima i usporediti s teroristima, ali ja nisam kriminalac. S ponosom ću biti deset godina u zatvoru ako mi priznaju da sam spasila ljudske živote, ali neću biti ni minutu u zatvoru ako presude da sam opasnost za Dansku – kaže Joanna.

U decembru prošle godine su ju uhapsili. Tri je sedmica bila u zatvoru, a pustili su ju 23. decembra. Uhapšena je na temelju antiterorističkog zakona kojim se želi spriječiti građane Danske da sudjeluju u sukobima u Siriji i Iraku. Dok je bila u zatvoru saznala da je da je ISIL njezinu glavu ucijenio na milion dolara.

– ISIL me želi ubiti, uhvatiti i preobratiti ili pretvoriti u seksualnu robinju. No ja cijenim i volim svoju slobodu i zato idem dalje – kaže Joanna.

Kaže da joj pripadnici ISIL-a prijete i u Danskoj. U intervjuu koji je dala Daily Mailu rekla je kako neće dozvoliti da strah zasjeni njezinu pobjedu.

Related posts