Fotomonografija “Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi” govori o domovini bez entiteta, kantona i nacionalizma

Fotomonografija “Bosna i Hercegovina – Očima ljubavi”, autora Samira Sinanovića, javnosti će biti predstavljena 1. decembra u gradskoj Vijećnici u Sarajevu, sa početkom u 18 sati, a pratit će je izložba na kojoj će fotografije uz autora predstaviti i Esad Lukač.

Muzički ugođaj prirediti će sarajevski multireligijski hor Pontanima i Neno Murić. S ciljem promocije pozitivnog imidža BiH, na projektu je radio raznoliki tim stručnjaka i prijatelja sa relacije Bihać – Sanski Most – Sarajevo.

Fotomonografija prati tok pet velikih rijeka: Une, Vrbasa, Bosne, Drine i Neretve. Ona priča istinitu priču Bosne i Hercegovine, jedinstvenu državu bez entiteta, kantona, naglašenih nacionalnih obilježja i svih drugih mnogobrojnih tereta naše države i današnjice.

– Riječ je o vrlo ozbiljnom projektu, koji na ilustrovan i inovativan način govori o našoj zemlji i njenim vrijednostima. Činjenica da premalo poznajemo sebe, svoje porijeklo, tradiciju, kulturu, običaje i kulturno–historijsko i prirodno naslijeđe, ukazuje na potrebu za ovakvim projektom koji bi inspirisao kako pojedince, tako i grupe, ali ponajviše zvanične institucije iz sfere obrazovanja, kulture i turizma, da više sarađujemo, komuniciramo, putujemo i volimo širom Bosne i Hercegovine – istakao je Sinanović.

Misija ovog projekta upotpunjena je autorskim tekstovima, koje potpisuju: prof.dr. Esad Duraković, prof.dr. Enes Karić, fra Luka Markešić, bh. lingvistica Husnija Muratović Tuna i kurturolog Srđan Šušnjica.

Tekstovi su svojevrstan pečat fotografijama, govore o Bosni i Hercegovini, njenoj kulturi, historiji te duhovnosti bosanskih naroda. Prevod na engleski jezik obezbijedili su Lejla Ananda i Ahmed Ananda.

faktor.ba

Related posts