Fitness: Online trening – kako izabrati pravi?

Želite da počnete online trening, ali ne znate kako izabrati pravi? Obratite pažnju na signale koji bi mogli odgovoriti da li ste odabrali adekvatan program…

Pet pitanja i odgovori na njih pomoći će vam da izaberete online fitness trening koji će biti pravi izbor za vas! Ne zaboravite da će vam biti potrebni i neki rekviziti poput protirke, tegića, elastične trake… I krenite da trenirate.

Kako izabrati pravi online fitness trening?

Ima li trener znanje i kvalifikacije?

Zadivljujući set trbušnjaka nije isto što i obrazovanje i iskustvo u radu s klijentima. Prije nego što ukucate podatke sa svoje kreditne kartice, obavezno pretražite ime trenera na Googleu i društvenim mrežama, kako biste procijenili ima li adekvatne licence i, što je takođe važno, kakva su iskustva drugih korisnika.

Optimalne opcije: Trener čiji vam je rad odranije poznat, već ste s njim trenirali uživo, dobili ste za njega preporuke ili ga neko vrijeme pratite online i vježbali ste uz njegove besplatne treninge na YouTubeu ili Instagramu.

Da li su objašnjene modifikacije vježbi?

Idealno je ukoliko postoje posebni programi za početnike, vježbače srednjeg nivoa i one napredne. Međutim, trebalo bi da postoji makar uputstvo kako da određenu vježbu podignete na viši nivo i – još važnije – kako da je učinite lakšom za izvođenje. Ako nema toga, swipe dalje, bez razmišljanja.

Pročitajte i… Fitness izazove treba ignorisati – saznajte zašto!

Postoji li raznovrsnost pokreta?

Prema idealnom planu, pokreti bi trebalo da budu višedimenzionalni, tj. da prolaze kroz sve tri ravni – sagitalnu (naprijed-nazad), frontalnu (lijevo-desno) i transverzalnu (rotacije i uvrtanja). Vježbanje u svim pravcima znači da treningom gradimo snagu, mobilnost i balans, koje ćemo moći da koristimo u svakodnevnim situacijama. Zapamtite, važno je da trening bude funkcionalan.

Ima li zagrijavanja i opuštanja?

Lagano desetominutno zagrijavanje prije treninga apsolutno je neophodno da biste se zaštitili od mogućih povreda. Još jedan ključni pokazatelj dobro vođenog treninga jeste da se intenzitet postepeno pojačava. Drugim riječima, ako program koji ste odabrali počinje – iz
neba pa u rebra – s tri seta skoka iz čučnja, momentalno ga otpišite!

Takođe, trener bi trebalo da vas nakon treninga provede i kroz opuštanje, jer je ono važno – i za vašu bezbjednost i za dalji napredak.

Primjećujete li napredak?

Ako iz sedmice u sedmicu radite jedno te isto, doći ćete do određenog nivoa, a zatim ćete  stagnirati. Uz to ćete se, najvjerovatnije, i strašno dosađivati. Umjesto toga, svakih nekoliko sedmica trening bi trebalo da se intenzivira, a to se može učiniti na različite načine, povećanjem težina koje se podižu, većim brojem ponavljanja, dodavanjem setova i smanjivanjem vremena odmora između njih…

IZVOR : LJEPOTA I ZDRAVJE BIH

Related posts