Fadil Novalić i Bakir Izetbegović posjetili Tuzlanski kanton

Mi ćemo privrednim subjektima koji su imali 20 posto pad prihoda uplatiti doprinose na minimalnu plaću, kaže premijer FBiH

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović sa saradnicima razgovarao je danas s premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakirom Izetbegovićem o aktuelnoj borbi protiv koronavirusa i oživljavanju privrednih kapaciteta.

– Upoznali smo ih s ekonomskom i zdravstvenom situacijom u TK. To nam je red prioriteta koji smo im prezentirali. Upoznali smo ih sa mjerama koje Vlada TK preuzima i sve te mjere konceptualno dogovaramo s Vladom FBiH. Dobili smo podršku i idemo dalje u realizaciju stvari koje smo zamislili – ističe Tulumović.

Izetbegović je istakao kako su u svakodnevnom kontaktu s rukovodstvom TK, ali da je potreban i „živi“ kontakt i razgovor.

– Imali smo priliku da razmijenimo informacije. Raduje me da imaju dobru saradnju zakonodavna i izvršna vlast. Kvalitetno su razmijenjene informacije i s Vladom FBiH, o MMF-u, gradnji obilaznice… Reći ću i da Vijeće ministara BiH svojim odlukama nije pratilo dogovor sa MMF-om i zbog toga imamo ovaj današnji problem – ističe Izetbegović.

Premijer Novalić je pohvalio rad Vlade TK i istakao da se odluke usaglašavaju s Vladom FBiH.

Novalić: Bit ćemo jedna ekipa u prevladavanju krize

– Došli smo da vidimo šta to radi Tuzlanski kanton i koliko je to harmonizirano sa mjerama koje radi Vlada Federacije BiH. U tehničkom smislu vidjeli smo da su apsolutno svjesni situacije u kojoj se nalazimo.

Primjetio sam da prate ono što Vlada Federacije BiH radi. Treba pohvaliti Tuzlanski kanton u vezi s poduzetim mjerama protiv pandemije Covida-19, a u budućnosti ćemo se sve više baviti ekonomijom i Tuzlanski kanton na tom polju ima sposobne igrače. Stojimo im na raspolagamju i bit ćemo jedna ekipa u prevladavanju krize – rekao je premijer Novalić.

Novinare je zanimalo kakvu pomoć mogu očekivati privredni subjekti i obrtnici.

– Mi ćemo privrednim subjektima koji su imali 20 posto pad prihoda uplatiti doprinose na minimalnu plaću. Kada je riječ o obrtnicima oni su najpogođeniji ovom krizom i njima će biti uplaćeni doprinosi bez obzira jesu li zatvorili obrt ili su povremeno radili. Naravno, uslov je da se usvoji zakon, a njima će retroaktivno biti uplaćene obaveze za mjesece u kojima su pogođeni krizom – kaže premijer Novalić.

Nakon posjete Vladi TK, Izetbegović i Novalić su organizovali sastanak u Kantonalnom odboru SDA, a potom su obišli UKC Tuzla i Termoelektranu Tuzla.

Izvor: Avaz.ba

Related posts