EYOF 2019: Skaka i Vuković u Rimu preuzeli 'Plamen mira'

‘Plamen mira’ počinje put ka Sarajevu, gdje će 10. februara biti upaljen na ceremoniji otvaranja Evropskog omladinskog olimpijskog festivala.

Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Abdulah Skaka i Nenad Vuković, u četvrtak su na Olimpijskom stadionu u Rimu preuzeli “Plamen mira”, ususret održavanju Evropskog omladinskog olimpijskog festivala EYOF 2019. u Sarajevu i Istočnom Sarajevu od 9. do 16 februara.

Svečanosti u Rimu prisustvovao je i direktor EYOF-a Senahid Godinjak, prenosi Anadolija.

Na taj način “Plamen mira” počinje put ka Sarajevu, gdje će biti upaljen na ceremoniji otvaranja 10. februara na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase”.

Univerzalna poruka mira i napretka

“‘Plamen mira’ sada ide ka Sarajevu, gradu gdje i pripada. Naš grad njeguje sve vrijednosti olimpizma, sve ono što ovaj plamen nosi sa sobom. Dobiti maslinovu grančicu i ovaj plamen je velika čast, koju dijelim s narodima i građanima u Bosni i Hercegovini i našim Sarajevom, kao univerzalnu poruku mira i napretka”, rekao je Skaka.

“Plamen mira” predali su Raffaele Pagnozzi, generalni sekretar Evropskog olimpijskog komiteta, i Jozef Liba, član Izvršnog komiteta EOK-a i predsjednik Koordinacijske komisije za EYOF 2019.

Skaku je dočekao i Francesco Saverio Terruzzio, predstavnik maestra Michelangela Pistoletta, u saradnji s Ambasadom Italije u Sarajevu.

Godinjak je istakao da je preuzimanje “Plamena mira” potvrda da su organizatori uradili odličan posao i stekli povjerenje da i sljedećih godina njeguju i slave ol

Izvor: balkans.aljazeera.net

Related posts