EU usvojila plan zabrane nadlijetanja bjeloruskih aviona

Ambasadori Evropske unije u petak su usvojili plan zabrane bjeloruskim avioprevoznicima da nadlijeću teritoriju EU ili da slijeću na njene aerodrome, i da zabrane eviokompanijama članica EU da nadlijeću Bjelorusiju, saopćilo je troje diplomata.

Odluka je dio širih ekonomskih sankcija protiv Bjelorusije, u odgovoru na bjelorusko podizanje borbenog aviona kako bi prinudio na prizemljavanje avion Ryanaira s opozicionim novinarom u prošlom mjesecu.

Odluka bi trebala stupiti na snagu u ponoć po srednjoevropskom vremenu, zabranjujući svake primjedbe u posljednji tren koje se ne očekuju od država članica EU prije samonametnutog roka od 14 sati po srednjoevropskom vremenu, saopćili su diplomati.

Evropska agencija za kontrolu zračnog saobraćaja Eurocontrol tvrdi da oko 400 civilnih aviona obično nadleti Bjelorusiju svakoga dana, uključujući 300 preleta koje izvode avioprevoznici iz EU ili Britanije.

Lufthansa, SAS, Air France, LOT, Finnair i AirBaltic su među aviokompanijama koje su već objavile da će prekinuti s letovima iznad Bjelorusije.

Bjeloruska nacionalna aviokompanija Belavia obavlja letove koji povezuju Bjelorusiju s dvadesetak aerodroma u Evropi, među kojima su Helsinki, Amsterdam, Milano, Varšava, Frankfurt, Berlin, Muenchen, Pariz, Rim i Beč.

Provedba zabrane past će na nacionalne vlade EU, od kojih su mnoge članice NATO-a, koje imaju ovlasti da podignu borbene avione da zaštite svoj zračni prostor od neželjenih letjelica, prenosi Reuters.

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts