Emrah Kazaz: SAD pruža šansu najboljim studentima, za razliku od BiH

Nama treba pozitivna i bolja sredina a to mi mladimo možemo stvoriti svojim trudom i radom.
Studirati u Sjedinjenim Američkim Državama prilika je koja se ukaže samo rijetkima iz Bosne i Hercegovine. Šansu da iskusi kako izgleda život studenata u Americi i kakvi su uslovi studiranja dobio je Emrah Kazaz (22) student treće godine Biotehničkog fakulteta u Bihaću. Od ukupno 15.000 aplikanata iz cijelog svijeta, samo ih je 252 prihvaćeno. Pored Emraha, iz Bosne i Hercegovine prihvaćena je aplikacija još jednog studenta iz Mostara.

„Putem Facebooka sam pronašao stranicu na kojoj je bio poziv za Global UGRAD Program. Odlučio sam da apliciram i nakon testiranja jezika i još nekih procesa koje sam prošao u Američkoj ambasadi u Sarajevu, dobio sam priliku da studiram jedan semestar u gradu Lewiston koji se nalazi u državi Idaho na fakultetu Lewis Clark State College, odsjek „Environmental Science“. Sponzor projekta je US Department of State, a podržan je od strane Američke ambasade u Bosni i Hercegovini. Projekat realizuje organizacija World Learning iz Washingtona DC.“, pojašnjava Emrah na početku razgovora.

Program okuplja lidere

Dok u Bosni i Hercegovini kvalitetni studenti uglavnom nemaju neke posebne šanse za uspjeh i napredovanje, Sjedinjene Američke Države imaju sasvim drukčiji sistem. Oni okupljaju one najbolje i daju im priliku. Upravo je to i bio cilj ovog program da okupi mlade i talentirane studente iz cijelog svijeta.

„Program nije predviđen isključivo za studiranje, već da okupi studente koji su lideri u svojim zajednicima u čitavom svijetu. Cilj je da svi koji tamo odu vidi i osjete tamošnji sistem života i obrazovanja, te da sva ta pozitivna iskustva pokušaju prenijeti u svojoj zajednici. Recimo, tamo je sasvim normalno da profesora i asistente oslovljavate sa prvim imenom bez da se oni osjećaju uvrijeđeno. Nisu iskompleksirani.“, kaže Emrah

Kada je u pitanju odnos studenata prema društvenim kreatanjima i dešavanjima, Emrah kaže da, za razliku od naše omladine, američku mladež itekako zanima šta se dešava na političkoj sceni njihove zemlje.

„Bio sam tamo u jeku predizborne kampanje i ono što sam mogao primjetiti, jeste da je mnoštvo studenata, doduše ne u gradu gdje sam ja boravio iz razloga što je to manji grad, ali u mnogim američkim gradovima mladi su protestirali zbog pobjede Trumpa. Dok kod nas mladi i općenito narod u slučaju kada pobjedi neko koga ne smatraju kompetentnim, uglavnom pomire se s tim, bez volje i motivacije da pokušaju se boriti za ono šta oni žele“, kaže Emrah

Opuštena atmosfera

Emrah je u Lewistonu proveo ukupno četiri mjeseca u toku kojih je boravio u posjeti Washingtonu i New Yorku, gdje se sastao sa ostalim učesnicima koji su kao i on došli da studiraju jedan semestar u Sjedinjenim Američkim Državama. Iskustvo je neprocjenjivo ističe on, a najveći dojam na njega je ostavila ambicioznost svih tih mladih ljudi.

„U SAD-u studiraju ljudi iz čitavog svijeta i to je ono što odlazak tamo na studij čini zanimljivijim. Sam odnos između profesora i studenata je opušteniji. Tamo je recimo, sasvim normalno da student dođe na predavanje u pidžami, šorcu ili papučama. Profesori drže predavanje u jednoj opuštenoj atmosferi gdje vam je dozvoljeno da pijete i jedete ukoliko ne stvarate buku, a što i sami profesori prakticiraju tokom predavanja. Također je zanimljivo to što student može slobodno da kaže svoje mišljenje i stav tokom diskusije. Ako se desi da student pogrešno odgovori na neko pitanje, studenti i profesori ga neće ismijavati, što se kod nas zna desiti. Dakle, jedan sasvim drukčiji mentalitet i sistem u kojem ljudima nije na prvom mjestu život drugih, već svako radi na tome da unaprijedi sebe i rješi svoje nedostatke.“, ističe Emrah.

Ogromno iskustvo

Emrah nije krio svoju oduševljenost boravkom u Americi. Najviše mu se dojmila pozitivna energija i volja za učenjem i napredovanjem što one koji dođu u taj ambijent jednostavno nadahnjuje i motivira.

„Ovo je do sada moje najveće iskustvo u životu. Prije ovoga sam bio u Bratislavi, Beču i još nekim europskim gradovima, ali nikada nisam bio ovako daleko od kuće i ovoliki vremenski period, pa sam se malo i poželio Bihaća. Tako da mi povratak kući nije predstavljao neki problem. Ovo je jedno divno iskustvo koje će mi pomoći u mom budućem studnetskom radu i aktivizmu u okviru Asocijacije studenata Biotehničkog fakulteta i u Uniji studenata Univerziteta u Bihaću,te općenito u mom životu.“, ističe Emrah

Mladi imaju šansu da odu na studij u Sjedinjene Američke Države kaže Emrah i slabije poznavanje engleskog jezika ne treba da ih obeshrabri.

„Danas postoje mnogi programi razmjene koji su dostupni studentima na Univerzitetu u Bihaću. Studentski savjetnici u Uredu za Međunarodnu Saradnju su itekako od velike pomoći tokom prijave na iste. Ovom prilikom ohrabrujem sve studente da pokušaju se upustiti u ovakvo nešto jer ovo iskustvo će se pružiti možda jednom u životu. Aplikacija za studij može se pronaći na oficijelnim stranicama Ambasade SAD-a u BiH, budite uporni i nemojte da vas obeshrabruje ukoliko prvi put ne prođete. Vjerujte u sebe, budite svoji i ne posustajte pred preprekama koje vam život stavlja ispred vas. Slijedite svoje snove i uzmite one pozitivne stvari koje vam život nudi, i ne spriječavajte novo znanje da dopre do vas. Otklonite se predrasuda i mržnje, zaboravite to i gledajte na vedriju budućnost, budućnost svih nas i generacija poslije nas. Nama treba pozitivna i bolja sredina a to mi mladi možemo stvoriti svojim trudom i radom“, poručio je na kraju Emrah

Izvor: Al Jazeera/Piše:Fahrudin Vojić

Related posts