Džihić : Za vrijeme zemljotresa ne bježite nego se spustite na pod i pokrijte glavu

Odmaknite se što dalje od staklenih površina, vanjskih zidova, vrata ili bilo čega drugog što može da padne, ne izlazite na terasu i balkon

Kantonalna uprava civilne zaštite, na čelu sa Samirom Džihićem, izdala je danas uputstvo kako se treba ponašati u slučaju zemljotresa s obzirom na to da je ova prirodna nepogoda u posljednje vrijeme učestalija na području Bosne i Hercegovine. Džihić daje upustva građanima kako da se ponašaju.

U uputstvu koje je izdao Džihić, navodi se, između ostalog, kako je vrlo važno ne paničiti, jer to može dodatno pogoršati situaciju zato što su neki zemljotresi samo početni potresi, nakon kojih mogu uslijediti i jači. Ne treba ni bježati, potrebno je spustiti se na pod, sklupčati se i zaštititi glavu.

Postupci prije zemljotresa

U kući ili stanu odrediti jedno sigurno mjesto (mjesto okupljanja prilikom zemljotresa) u većoj prostoriji te osobito djecu upoznajte s tim i nekoliko puta godišnje podsjećajte ih na to. Kao i u većini slučajeva (vezano za većinu prirodnih ili drugih nesreća), potrebno je da svi ukućani znaju gdje je glavna sklopka za struju te gdje su glavni ventili za plin i vodu i kako se zatvaraju (isključuju).

Prema mogućnosti, potrebno je nadohvat ruke imati već pripremljena priručna sredstva (bateriju, tranzistor, torbu za prvu pomoć, itd).

Uputstvo za ponašanje nakon prvog udara zemljotresa:

– Budite spremni za dodatne zemljotrese. Ako je objekt oštećen, zbog mogućnosti nastanka jačeg zemljotresa, napustite ga smireno, bez panike i po redu: majke s djecom, stari, bolesni, osobe s invaliditetom, itd. Ukoliko se nalazite u oštećenom objektu i osjećate miris plina ili vidite pokidane kablove, ne palite svijeće i šibice zbog opasnosti od požara i eksplozija. Provjerite da li je neko povrijeđen. Ne pomjerajte ozbiljno povrijeđene osobe.

Postupci nakon zemljotresa: 

Kada prestanu prvi potresi, napustite prostoriju uzevši sa sobom najvažnije i spremljene stvari (zgradu prvo napuštaju majke s djecom, starije osobe i invalidi pa ostali).

Ne napuštajte prostoriju (zgradu) liftom, upotrebljavajte isključivo stepenice, (mogu se pokvariti instalacije, srušiti liftovi zbog posljedica prvog ili ponovnim potresom, može nestati električne energije i sl.). Isključite električnu energiju na glavnoj sklopci i zatvorite plin i vodu na glavnom ventilu.

Posvetite se, ukoliko situacija omogućava, pomoći stradalima, s tim da se ne pomjeraju teško povrijeđene osobe. Upotrebljavajte za piće samo flaširanu vodu i vodu koja stigne kao pomoć. Dalje postupke činite prema uputstvima dobivenim putem sredstava javnog informiranja.

Ukoliko vas zemljotres zadesi u zatvorenom prostoru, sačuvajte prisebnost i ne paničite, panika može biti glavni krivac za nerazborito ponašanje koje se nakon prvog zemljotresa očekuje. Ne pokušavajte bježati, spustite se na pod i pokrijte glavu rukama.

Ako vas je zemljotres zatekao u nižim prostorijama stana ili kuće, nakon prvih podrhtavanja, izađite u slobodan prostor, udaljivši se pri tome od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i ostalih građevina. Ako vas je zemljotres zatekao na višim spratovima, sklonite se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji ugao prostorije, ispod stola te rukama zaštitite oči.

Odmaknite se što dalje od staklenih površina, vanjskih zidova, vrata ili bilo čega drugog što može da padne, ne izlazite na terasu i balkon.

Ako situacija dozvoljava, isključite sve izvore električne energije, plina i vode. Ako se nalazite u automobilu, ne zaustavljajte se ispod podvožnjaka, električnih kablova i u tunelima, zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u automobilu. Ako ste na otvorenom, udaljite se od svih mogućih objekata i predmeta koji bi vas mogli ugroziti (pasti na vas) te zaštitite glavu rukama ili tašnom.

Postupci ukoliko se nađete pod ruševinama 

Ne palite šibice. Prekrijte usta maramicom ili tkaninom. Pokušajte na neki način skrenuti pažnju tragaocima (udaranje rukama u neki predmet, cijev itd.) Nemojte glasno vikati zbog velike prašine koja se u takvim slučajevima širi.

  • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 760.594px;”>Upute Kantonalne uprave civilne zaštite  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Upute Kantonalne uprave civilne zaštiteFoto: (Avaz)

Postupci nakon zemljotresa

● Kada prestanu prvi potresi, napustite prostoriju uzevši sa sobom najvažnije i spremljene stvari (zgradu prvo napuštaju majke sa djecom, starije osobe i invalidi, pa ostali);

● Ne napuštajte prostoriju (zgradu) liftom, upotrebljavajte isključivo stepenice, (mogu se pokvariti instalacije, srušiti liftovi posljedicama prvog ili ponovnim potresom, može nestati električne energije i sl.);

● Isključite električnu energiju na glavnoj sklopci i zatvorite plin i vodu na glavnom ventilu;

● Posvetite se, ukoliko situacija omogućava, pomoći stradalima, s tim da se ne pomjeraju teško povrijeđene osobe;

● Upotrebljavajte za piće samo flaširanu vodu i vodu koja stigne kao pomoć;

● Daljnje postupke činite prema uputstvima dobivenim putem sredstava javnog informiranja.

  • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 760.594px;”>Detaljan opis uputa građanima  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Detaljan opis uputa građanima

Izvor: avaz

Related posts