Dok se Dejtonski sporazum otvoreno krši OHR se bavi imamskom kućom u Bihaću

Građani Bosne i Hercegovine već dugo vremena očekuju smislenu reakciju OHR-a o bilo čemu što se događa u našoj državi.

Umjesto toga, od dolaska Valentina Inzka u BiH javnost dobija nemušta saopćenja i izjave u kojima se “izražava zabrinutost”. A i to se, barem tako dojam se može steći, radi samo u krajnjoj nuždi – kad se baš mora biti “zabrinuto”.

Zbog toga javnost u BiH sa podsmjehom dočekuje gotovo svaku reakciju iz institucije koja bi trebala biti glas međunarodne zajednice u BiH. Pri tome nikome nije jasno šta ustvari rade dobro plaćani službenici u toku radnog vremena.

Sudska parnica

Dio odgovora na ovo pitanje dolazi iz Bihaća. Dok se Dejtonski sporazum sve otvorenije krši pored “zabrinutog” Inzka, njegovi službenici miješaju se u sudske parnice prouzrokovane problemima u seoskom džematu u Medžlisu Bihać. Nakon što su riješili sve probleme oko provedbe odluka Ustavnog suda BiH, referenduma, kršenja ljudskih prava povratnika kojima se ne dozvoljava da koriste ni ime vlastitog jezika, OHR-u je, izgleda, ostalo još samo da sredi stanje u Islamskoj zajednici u BiH.

Sudska parnica koji se duže od tri godine vodi pred Općinskim sudom u Bihaću odjednom je postao predmetom interesa OHR-a. Od prije nekoliko dana. I reklo bi se, ničim izazvan. Riječ je naime o sporu kojeg Islamska zajednica vodi protiv smijenjenog imama u bišćanskom džematu Klokot, Asmira Fatkića. Sudskim putem se traži da Fatkić vrati imamsku kuću, koju nakon smjene sa dužnosti imama ne želi vratiti. IZ u BiH zastupa advokat Esad Hrvačić, imama Fatkića Duško Tomić. Proces kao i svaki drugi, obje strane nude svoje argumente, a odluku će donijeti sud.

I kakve sad veze ima OHR s tim?! Ima, jer se na posljednjem u nizu ročišta u sudnici pojavila i uposlenica OHR-a Slobodanka Desančić. Zašto OHR uopće zanima sudska parnica u kojem se odlučuje o tome čija je kuća u nekakavom džematu Islamske zajednice?

Očito je riječ o svojevrsnom pritisku na sud, a stvari postaju jasnije ako se zna da je Fatkićev advokat Duško Tomić, koji se gotovo u pravilu pojavljuje u svim sporovima koji se tiču Islamske zajednice. Valentin Inzko, koji je pod očiglednim utjecajem kontroverznog Tomića, u međuvremenu se fotografiše sa Faktićem za medije, čime dodatno vrši pritisak na sud.

Inače, Fatkić je otkaz u Islamskoj zajednici u BiH dobio još 2008. godine nakon niza incidenata i javnih istupa bez ovlaštenja, te afere oko prikupljanja novca za džamiju koju je prijavio, a zbog koje je na uslovnu kaznu osuđen Nihad Imširović.

Broz i Tomić

Fatkić je šest godina kasnije, 2014., postao zvijezda ljevičarskih nevladinih organizacija predvođenih udruženjem Svetlane Broz, koje mu je dodijelilo “nagradu za građansku hrabrost”. Fatkić je nastavio s javnim istupima protiv IZ u BiH.

No, sve pobrojano nije uopće predmet parnice koja se vodi u Bihaću, niti se utvrđuje osnovanost ozkaza Fatkiću. Parnica se vodi isključivo o imamskoj kući.

No, to nimalo ne smeta Valentinu Inzku, da kad već ne može da bude Visoki predstavnik za BiH, pokuša biti Visoki predstavnik za Islamsku zajednicu. S pomoćnicima Duškom Tomićem i Svetlanom Broz.

bportal.ba

Related posts