Dodik traži od Vlade da povuče i stavi van snage izvještaj o Srebrenici

Na zahtjev predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika u Banjoj Luci je danas počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS), na kojoj će biti razmatrana Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik predložio je da Narodna skupština zahtjeva od entitetske vlade da povuče Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine i stavi ga van snage.

U obraćanju poslanicima predložio je da entitetski parlament s ciljem objektivnog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji, ali i Sarajevu, u periodu od 1992-1995. godine, formira nezavisne komisije.

– Zbog jačanja povjerenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, parlament treba da sugeriše formiranje nezavisne međunarodne komisije koja bi na objektivan i nepristrasan način utvrdila stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992-1995.godine – rekao je Dodik.

Obraćajući se poslanicima osporavao je izvještaj Komisije za Srebrenicu, kao netačan i da ne obuhvata stradanje Srba u srebreničkoj regiji.

– Narodna skupština RS-a treba da odbaci i ne prihvati izvještaj Komisije, jer je jednostran i netačan. Takav izvještaj je poslužio u pojedinim sudskim procesima, a služio je da se po svijetu priča da je RS i sama prihvatila odgovornost za stradanja Bošnjaka u julu 1995. godine u Srebrenici – ustvrdio je.

Entitetski predsjednik je iznio i stav da “sporni izvještaj „Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995 godine“, nije relevantan, krajnje je selektivan, netačan, neargumentovan, tendenciozan, iskrivljuje činjenice, stvarajući lažnu sliku o događajima u i oko Srebrenice”.

Ponovio je da RS ne negira zločine nad Bošnjacima, ali da ne može istina o Srebrenici biti kompletna bez informacija o stradanjima Srba u tom istom mjestu.

– Nesporno je utvrđeno da je Komisija koja je sačinila izvještaj radila pod pritiskom, to su priznali i njeni članovi i za nas je sporna i manipulacija brojem nastradalih Bošnjaka. I jedan čovjek koji strada, bez obzira na to koje je vjere, jeste previše, ali istina mora da se utvrdi i da se uvaže i srpske žrtve. I upravo iz tih razloga, naglašavam potrebu i naše nastojanje u kome RS traži međunarodnu komisiju, sa najboljim ekspertima, koji će sačiniti konačan izvještaj o Srebrenici – naveo je Dodik, dodajući kako “nam je potrebna istina i za Sarajevo koju Federacija BiH nikada nije utvrdila”.

Dodik je, između ostalog, u izlaganju u trajanju od sat vremena govorio o radu Komisije za Srebrenicu, čiji članovi ne prisustvuju današnjoj posebnoj sjednici, a da je trebalo pozvati predstavnike radne grupe koja je radila na tom izvještaju te sačinila spiskove nestalih i srpskih vojnika u području Srebrenice 1995.godine.

Osporavao je i brojke o nestalim i stradalim Bošnjacima na tom području.

On je rekao da njegova namjera nije ništa drugo nego da obezbijedi da se dođe do istine.

– Naša namjera nije da umanjimo zločine koji su se desili nad Bošnjacima, nego da sagledamo i srpske žrtve – rekao je Dodik nazivajući Republiku Srpsku državom.

Istakao je da 30.000 stradalih Srba u prethodnom ratu još čeka pravdu.

– Teza o genocidu pojavila se na početku sukoba i otkriva planove o stvaranju BiH kao države najbrojnijeg, bošnjačkog naroda – rekao je Dodik.

On je dodao da je srebrenički zločin bio “dogovorena tragedija, s namjerom satanizacije Srba”.

– Paraobavještajni portali nikad rasformirane bošnjačke obavještajne službe AID već su počeli da objavljuju taj spisak, kao i tzv. Istraživački dokumentacioni centar iz Sarajeva, što znači da se radi o planiranoj aktivnosti. Radi se o ostrašćenim idiotima kojima se odavno trebalo pozabaviti pravosuđe BiH – naveo je Dodik.

On je naveo da su događaji u Srebrenici bili povod za NATO bombardovanje položaja Vojske RS, što je promijenilo odnos snaga na terenu. Dodik tvrdi da su takav scenario dogovorili Alija Izetbegović i Bil Klinton.

– Bez obzira kakvi pritisci na nas bili, interes naroda i Srpske mora da bude na prvom mjestu. Svjedoci smo da je pod uticajem međunarodne zajednice pravda selektivna. Zato zamjeramo izvještaju o radu Komisije za Srebrenicu jer u njemu nema srpskog stradanja – rekao je Dodik navodeći poimenično srpska stratišta u i oko Srebrenice.

Bošnjački poslanici ne podržavaju raspravu o ovoj temi, te ukazuju da se genocid u Srebrenici ne može osporiti, jer je potvrđen sudskim presudama.

Osim Dodika, parlamentu će se obratiti i Dragan Mikerević, koji je bio predsjednik Vlade RS 2004. godine, kada je usvojen izvještaj Komisije za Srebrenicu, kao i tadašnji entitetski predsjednik Dragan Čavić.

Sjednici ne prisustvuju članovi Komisije za Srebrenicu, a u saopćenju su istakli da je informacija o kojoj će se raspravljati u parlamentu „površna“.

Pitaju i zašto na zasjedanje nisu pozvani predstavnici radne grupe, koja je sačinila spisak od oko 22.000 pripadnika bivše Vojske RS koji se dovode u vezu s dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine.

Dodik je sjednicu parlamenta zatražio nakon što je predsjednica Udruženja Pokret “Majke enklave Srebrenice i Žepe” Munira Subašić predala taj spisak njemačkom tužiocu. Dodik tvrdi da je „informacija Komisije za Srebrenicu puna netačnosti“ i da međunarodna komisija treba da utvrdi i stradanja Srba na tom području.

(Vijesti.ba)

Related posts