Dodik nakon sastanka s ministrom sigurnosti BiH: Pristup Radončića je prihvatljiv

Pristup koji njeguje gospodin Radončić mogao bi biti prihvatljiv, a to je da budu uključeni svi sigurnosni segmenti u diskusiji o svim pitanjima važnim za BiH, rekao je u Banjoj Luci član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.  

Angažman vojske je nepotreban

– Ministarstvo sigurnosti je kao neka vrsta fikusa, odnosno tijela koje koordinira rad sigurnosnih agencija i nije nadređeno nijednoj sigurnosnoj agenciji u tom pogledu. Zato je veoma važno da se prekine s praksom iz prošlog vremena, kada su se pokušala nametati rješenja koja su dolazila iz Ministarstva sigurnosti i laži koje su tada promovirane u pogledu paravojnih i drugih formacija od ljudi iz tog ministarstva.

S gospodinom Radončićem treba nastaviti razgovarati. Migranti jesu zajednički problem, ali taj se problem sigurno ne rješava na način kako čujemo ovih dana od nekih predstavnika iz Sarajeva. Insistira se isključivo na angažiranju vojske na tom planu. Mi smatramo da je to nepotrebna mjera i da ne može dati nikakav kvalitet u tom pogledu. Zato smo to danas i odbacili na našem Izvršnom komitetu – naveo je Dodik.

Bosna i Hercegovina, podsjetio je, nema novac za rješavanje migrantske krize.

– Da ga ima, ne bi Evropska unija već namijenila više od 20 miliona da se naprave stacionirani centri, čak da se izgrade naselja, da se naprave škole da bi se migranti integrirali u sistem i da bi se obrazovali. A mi vjerujemo opet, imajući u vidu stare podvale koje ovdje traju stoljećima, da bi vjerovatno kroz edukaciju koja bi im se ovdje osiguravala uzimali one koji su im potrebni, a nama ostavljali one koji nisu u stanju da završe ni minimalno obrazovanje – rekao je Dodik.

Evropska unija i Zapad, smatra Dodik, najodgovorniji su za migrantsku krizu.

– Oni su je inscenirali, a najveći doprinos tome dala je Evropska unija, koja je proglasila politiku otvorenih vrata kada su migranti u pitanju. To je bio jasan znak da se pokrene ogroman val migranata, ne samo onih zahvaćenih ratom u Siriji, njih je danas najmanje u strukturi onih koji su danas u BiH i prolaze kroz BiH, nego najčešće oni dolaze iz Pakistana, Irana, Iraka, Afganistana i ostalih zemalja. To je ozbiljna greška EU i njene politike u prethodnom vremenu – naveo je Dodik.

Zatvoriti vrata

Istaknuo je kako njihov način rješavanja migrantske krize jedino može biti djelotvoran ako je tačno da se politika promijenila i da je, umjesto otvorene granice za migrante, Evropska unija proglasila politiku zatvorene granice i da to, prije svega, provodi na granici Bugarske i Grčke prema Turskoj. Samo to, kaže Dodik, može dati rezultate.  

Izvor: Avaz.ba

Related posts