Dodik hvalio Saudijce, Višković otkrio uslov: Nema para za projekte povezane sa srpskim borcima

Nadaju se da će sredstva iz Saudijskog razvojnog fonda biti rješenje za ona koja su blokirana u evropkim fondovima

“Jedan od uslova za dobijenje kredita za projekte, koji bi se realizovali u RS-u iz Saudijskog razvojnog fonda, ne smije biti povezan sa srpskim borcima”.

Ovo je, između ostalog, na jučerašnjem sastanku saopštio predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković gradonačelnicima i načelnicima u RS-u.

Višković je veći dio svog izlaganja pokušavao da “poduči” načelnike, kao da su mala djeca, kako da apliciraju za pomenuti Fond, ali nikako da ne predlažu projekte u vezi pomoći borcima. “To ne može”, kazao je pred svima kratko Višković, prenosi BN TV.

Pohvale na račun Saudijaca iznio je i predsjednik RS-a, za koga su se mnogi pitali, čak i iz njegove stranke (SNSD) šta će on tu.

Dodik i Višković su kazali da Saudijci nude dolare, i to američke, ma skoro džabe, sa malom kamatom, što će biti rješenje za sredstva koja su blokirana u evropkim fondovima, a još su i povoljnija.

Sa Saudijcima u Sarajevu ranije se sastao ministar privrede RS-a Vojin Mitrović.

Ministar privrede RS-a sa Saudijcima

Podsjetimo da se Republika Srpska zbog sankcija, koje su uvedene zvaničnicima, nalazi i pod ekonomskim sankcijama i da su Dodik i Višković u prethodnom periodu najavljivala da će nedostajuće novce dobiti od Mađarske, Azerbjdžana, Kine…

Očito do realizijcije tog plana nije došla pa su sada spas ugledali kod razvojnih fondova islamskog svijeta, tačnije Saudijske Arabije.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts