Dodik: Bošnjaci moraju razumijeti da nam treba Vijeće ministara kako bi se bavili NATO-om

“On je to uradio bez procedura koje su predviđene za sazivanje sjednice Doma naroda parlamenta BiH. Moraju Bošnjaci da razumiju, ukoliko hoće da budu formirane sve institucije, da je potrebno formirati Vijeće ministara da bi se mogli baviti svim pitanjima, pa i onim o NATO-u”, rekao je Dodik novinarima.

On je istakao da Bošnjaci žele da uslovljavaju, odnosno prije formiranja Vijeće ministara da bude riječi o pitanjima u vezi sa NATO-om.

“To neće proći. Vidljivo je da BiH ima ogroman problem vezan za sve ovo i gubi međunarodni značaj. Neimenovanje delegacija za Vijeće Evrope svakako je nešto što ide na štetu BiH, jer mnogi u svijetu govore o tome kako je BiH neuspješna zemlja”, dodao je Dodik.

On je naglasio da ambasadori zemalja Kvinte pokušavaju da determinišu odnose u BiH i vrate međunarodno prisustvo.

“Na sjednici Predsjedništva BiH sam jasno rekao da ovo ne dolazi u obzir i da nemaju šta da traže ovdje. Njihovo učešće je spekulativno i nije bilo u interesu tri naroda. Stvarati imaginaciju koja treba da proizvede BiH koju oni zamišljaju, pokazalo se neuspješnim”, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, samo na bazi konsenzusa može se graditi BiH.

“Ukoliko Bošnjaci ignorišu legitimne predstavnike drugih naroda, sigurno je da urušavaju cijelu BiH. Ukoliko se ovako nastavi BiH neće biti. Formirajmo Vijeće ministara i Parlament i u predviđenim procedurama pokušajmo rješavati određena pitanja, pa i pitanje NATO-a. Imamo politiku RS koja je za vojnu neutralnost dok druga dva naroda žele članstvo. Međutim, od sadašnje generacije predstavnika RS niko ne može očekivati da promijeni pristup politici priduživanja ovom savezu od onoga koji ima Narodna skupština, a to je vojna neutralnost”, kategoričan je Dodik.

Izvor: Klix.ba

Related posts