Djeca Mostara igrom i plesom proslavila Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Velika dvorana Hrvatskog doma Hercega Stjepana Kosače bila je prepuna građana Mostara koji su došli da vide šta su u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine pripremili učenici trinaest mostarskih osnovnih škola.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović kazao je kako su 29. februar i 1. mart dani kada se prije 26 godina referendumom branila Bosna i Hercegovina.

“Mi danas imamo čast i zadovoljstvo da slavimo 26 godina nezavisnosti naše države, 26 godina od prvog marta, dana koji je BiH odvojio od bivše Jugoslavije. Niz događaja nakon referenduma i agresija koja je uslijedila na našu zemlju ju je dugoročno oštetila i obilježila. Nezavisnost i sloboda svih nas su skupo plaćeni. Upravo zbog tog imamo dužnost da našu domovinu njegujemo i poštujemo u još većim razmjerima. Ovo što mi danas imamo nije palo s neba, za ovo su pale mnoge žrtve koje moramo cijeniti”, naglasio je Rašid Hadžović.

Moramo graditi bolju budućnost svih građana BiH, nastavio je ministar Hadžović. Istakao je kako prošlost ne smijemo zaboraviti, naprotiv iz nje moramo učiti ali je ostaviti gdje pripada u prošlosti te ujedinjenim snagama ići ka zajedničkoj i ljepšoj budućnosti.

“Istina je da brzina promjena koje se događaju nije onakva kakvu bismo mi htjeli, ali moramo nastaviti strpljivo i uporno raditi, dogovarati se i vjerovati u pozitivne promjene koje zasigurno dolaze”, zaključio je Rašid Hadžović.

Jedan od pokrovitelja ove manifestacije, Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine HNK kazao je da je ovo sigurno jedan od najvažnijih datuma u našoj historiji.

“Želimo prije svega da mladi steknu znanja vezano za ovaj praznik te sve tekovine na kojima se bazira naša država. Ove godine smo odlučili da ujedinimo napore mnogih institucija, da obilježavanje ovog datuma dignemo na jedan viši nivo. Drago nam je da smo u tome uspjeli”, kazao je Šerif Špago.

Jedan od organizatora je i Semir Šejtanić, direktor Osnovne škole Mujaga Komadina iz Mostara, koji je napomenuo kako je ovo prvi put da se u Kosači na ovako visokom nivou organizuje obilježavanje Dana nezavisnosti.

“Važno je da u ovom obilježavanju učestvuju brojne škole s područja grada Mostara i Osnovna škola Stolac. Ove generacije nisu bile rođene za vrijeme održavanja referenduma. Zbog toga je veoma važno da se učenici kroz kulturno-zabavni program prisjete se ovog dana ili da im mi stariji ukažemo na njegov značaj. Narod koji ne poznaje svoju historiju, ne može gledati u budućnost”, kazao je Šejtanić.

klix.ba

Related posts