Djeca migranti uče bosanski jezik na Pedagoškom fakultetu u Bihaću

Pedagoški fakultet Univerziteta u Bihaću je potpisao ugovor s UNICEF-om u vezi sa zajedničkim projektom učenja bosanskoga jezika, s ciljem edukacije djece migranata.

Prva radionica u okviru projekta održana je u utorak, 15. januara, a danas, dan kasnije i druga radionica na kojoj su djeca, podijeljena u grupe, počela učiti bosanski jezik. U radionice su uključena djeca iz prihvatnih centara Sedra, Bira i Đački dom Borići u Bihaću.

S obzirom na to da većina djece govori bosanski jezik, dok ima i onih koji ga ne znaju, podijeljeni su u tri grupe, zavisno od uzrasta i znanja. S djecom aktivno rade profesori, te asistenti Pedagoškog fakulteta, kao i studenti – volonteri. Cilj je podići nivo znanja djece, a radionice će biti održavane naredne četiri sedmice, tokom četiri dana. Na ovaj način djeca će dostići određeni nivo znanja, koji će im pomoću prilikom kretanja u osnovne škole na području Bihaća i Cazina, a što je, podsjećamo, planiramo za početak drugog polugodišta akademske godine.

Pored navedenog, djeca će, prilikom pronalaska svoje “obećane zemlje”, sa sobom ponijeti i znanje iz bosanskoga jezika, što će u mnogo čemu doprinijeti njegovom razvoju.

Related posts