Die Zeit: EU mora konačno shvatiti da joj je Balkan prioritet

Evropska unija (EU) mora konačno shvatiti Balkan kao svoj prioritet i ne bi ga smjela prepustiti Rusiji, SAD ili Turskoj, smatra njemački autor i kolumnista nedjeljnika Die Zeit Ulrich Ladurner.

U svojoj kolumni Ladurner je napisao da, ukoliko se raspadne EU, onda će se to dogoditi tamo gdje je ona najkrhkija – na Balkanu, gdje na nju izvana djeluju moćne sile. – Namjerno sam odabrao jednu tako snažnu sliku, htio sam pažnju javnosti usmjeriti prema Balkanu – zato što imam osjećaj da se u ovom trenutku tamo, iz različitih razloga, nešto sprema. Naravno da sve te zemlje još nisu članice EU, ali moja argumentacija je jasna – to je dio Evrope i mora ostati dio Evrope.

I to treba jasno signalizirati – naveo je Ladurner u intervjuu za Deutsche Welle. Na konstataciju da EU ne postavlja Balkan kao prioritet, autor kaže da je bilo drugih kriza kojima se EU morala baviti.

– Politika je bila u stalnom kriznom modusu. A za rješavanje problema na Balkanu potrebno se koncentrisati na te probleme i potrebna je izdržljivost, upornost. A u tome EU nije uspjela jer se i sama bori za preživljavanje. Dodatni je problem da su se na Balkanu s vremenom formirale strukture koje se odupiru reformama, i sad ih je teško “razbiti” – ističe Ladurner.

Navodi kako se treba prisjetiti devedesetih godina prošlog stoljeća.

– Balkanski ratovi su okončani zahvaljujući američkim intervencijama i angažmanu Clintonove administracije. Evropljani nisu mrdnuli prstom ni u BiH, ni na Kosovu. Ne mogu zamisliti da Donalda Trumpa Balkan danas pretjerano zanima – rekao je Ladurner.

Zbog toga EU, kaže, i ima odgovornost da se pobrine oko te regije – i to u vlastitom interesu, prenosi portal cdm.me.

– Balkan se ne smije prepustiti drugima. Ni Amerikancima, a ni Rusima – poručuje kolumnista Die Zeita.

Related posts