DF široke ruke: Nakon koalicije sa SDA, SNSD-om i Abdićem u Neumu podržali HDZ BiH

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) uz glasove vijećnika iz Demokratske fronte (DF) uspjela je formirati Općinsko vijeće u Općini Neum. Iz DF-a ističu kako su njihovi vijećnici postupili samoinicijativno i da su nakon tog poteza izbačeni iz stranke.

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Neum, koja je održana krajem novembra, člana HDZ-a Vinka Sentića za predsjednika Općinskog vijeća podržala su dva izabrana vijećnika iz reda Demokratske fronte.

U skladu s rezultatima održanih lokalnih izbora, od ukupno 17 općinskih vijećnika u vijeće je ušlo 10 vijećnika HDZ-a, 5 vijećnika HDZ-a 1990 te 2 vijećnika iz DF-a.

Za predsjednika Općinskog vijeća izabran je Vinko Sentić, a za zamjenika predsjednika Ivan Krešić, obojica predloženi u ime Kluba HDZ-a BiH.

Iz DF-a su kazali da oni nikada nisu podržali HDZ u Neumu, već da su dva vijećnika iz reda DF-a, bez ikakvih konsultacija sa strankom, kada se imenovalo Općinsko vijeće podržali stranku na čijem čelu se nalazi Dragan Čović. Dodaju da su oba vijećnika izbačena iz članstva u DF-u.

Podsjećamo, dva vijećnika Demokratske fronte u Općinskom vijeću Velika Kladuša podržala su Laburiste na čijem čelu se nalazi aktuelni načelnik Fikret Abdić. Inače, Županijski sud u Karlovcu osudio je Abdića 2003. godine na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine. Oba vijećnika DF-a naknadno su isključena iz stranke.

Javnost u BiH ostala je iznenađena i činjenicom da novu parlamentarnu većinu u Općinskom vijeću Bosanskog Petrovca čine stranke koje u cijeloj Bosni i Hercegovini još niko nije uspio spojiti: SDA, SNSD, SP (Socijalistička partija), SBB i DF.

DF je dva puta podržao i SDA prilikom konstituisanja općinskih vijeća u Sarajevu i to u općinama Centar i Novo Sarajevo. Zbog toga je iz ove stranke isključeno troje vijećnika iz Općinskog vijeća Centar i dva vijećnika iz Općinskog vijeća Novo Sarajevo.

Nekadašnja članica Predsjedništva DF-a i bivša ministrica u Vladi KS Karolina Karačić izabrana je i za predsjedavajuću Općinskog vijeća Centar. Nju, kao i vijećnike Seada Srnu i Dževada Topića DF je optužio da su radili u interesu koalicije SDA-SBB, kao i u interesu novoizabranog načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića (SDA).

klix.ba

Related posts