Bužim: U rad puštena 110 kV transformatorska stanica vrijedna 3,5 miliona KM

U Bužimu je danas u rad puštena novoizgrađena 110 kV transformatorska stanica, u čiju je izgradnju uloženo preko 3,5 miliona KM, a investitor ovog projekta je Elektroprijenos Bosne i Hercegovine.

Radi se o vrijednoj investiciji kompanije Elektroprijenos BiH koja će obezbijediti sigurno napajanje električnom energijom općinu Bužim, garantirati kvalitet i kontinuitet u snabdijevanju električnom energijom privrednim subjektima i domaćinstvima na području općine, te u konačnici doprinijeti boljem i lakšem razvoju Bužima.

Svečanu vrpcu presjekli su Mato Žarić, generalni direktor Elektroprijenosa BiH, Husein Rošić, premijer USK i Zikrija Duraković, načelnik općine Bužim.

“Kroz analizu postojećeg stanja došlo se do zaključka da se povećao broj potrošača i da bi se omogućilo stabilno napajanje električnom energijom bila je neophodna izgradnja nove transformatorske stanice koja može zadovoljiti potrebe povećane potrošnje konzuma općine Bužim”, kazao je Žarić.

Načelnik općine Bužim istakao je da je riječ o dugoočekivanom projektu koji predstavlja temelj za daljnji razvoj Općine.

“Posebno me veseli činjenica da je ovo naš proizvod jer su na njemu radile domaće firme. Svima koji su dali doprinos da ovaj projekat zaživi iskreno se zahvaljujem i upućujem čestitke”, rekao je Duraković.

Na izgradnji transformatorske stanice Bužim bile su angažovane domaće firme udružene u Konzorcijum, koga čine Deling d.o.o. Tuzla, Energoinvest d.d. Sarajevo, Umel-Dalekovodmontaža d.o.o. Tuzla i Malcom d.o.o. Sarajevo, te podugovarači: CET Energy d.o.o. Sarajevo i Vaš dom d.o.o. Cazin.

Realizacijom izgradnje ove transformatorske stanice obezbjedit će se priključivanje novih visokonaponskih dalekovoda, kontinuirano i sigurno napajanje električnom energijom područja općine Bužim, te se stvoriti neophodni uslovi za daljnji razvoj privrede, što je gotovo nemoguće bez dobre saobraćajne i energetske infrastrukture.

Riječ je o jednoj od značajnijih investicija realizovanih na području ove općine u oblasti snabdijevanja stanovništva električnom energijom.

klix.ba

Related posts