Dedić u posjeti Bosanskom Petrovcu i Ključu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić započeo je danas dvodnevni obilazak općina i gradova Unsko-sanskog kantona.

Podsjetimo da je danas završen javni poziv Federalnog ministarstva upućen upravo općinama i gradovima, a koji se odnosi na program podrške proljetnoj sjetvi. Radi se o jednoj od mjera Vlade Federacije BiH za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa u poljoprivredi.
 
U Bosanskom Petrovcu Dedić je razgovarao sa načelnikom ove općine Dejanom Prošićem, te je posjetio gazdinstva Elmedina Spahića i Slavka Budimira. Spahić i Budimir našli su se među preko 130 poljoprivrednika obuhvaćenih podrškom Federalnog ministarstva u ovoj općini. Dodatna izdvajanja za proljetnu sjetvu će u Bosanskom Petrovcu iznositi 100 hiljada KM, od čega Ministarstvo obezbjeđuje 70 hiljada KM a Općina 30 hiljada KM. U Ključu za poticaj za sjetvu prijavilo se 225 korisnika, a ukupan iznos podrške uz sufinansiranje Ministarstva i Općine je 210 hiljada KM. Bila je to jedna od tema razgovora Šemsudina Dedića sa općinskim načelnikom Nedžadom Zukanovićem.

Kako je naglasio Dedić, prema preliminarnim podacima u čitavoj Federaciji za podršku proljetnoj sjetvi prijavilo se oko 17 hiljada poljoprivrednika, što je preko osam puta više nego prethodne godine. „Gradovi i općine Unsko-Sanskog kanton prijavili su oko 2.500 korisnika i očekujemo značajno povećanje obrađenih površina u USK. Ohrabruje nas činjenica da su poljoprivrednici u ovom kantonu, ali i u cijeloj FBiH pokazali veliki interes za ovaj program. Ovom prilikom želim poručiti poljoprivrednicima da ovo nije jednokratna mjera, te da već pripremamo sličan program i za podršku jesenskoj sjetvi“, izjavio je Dedić.
 
U nastavku dana ministar će posjetiti Bužim, dok je za sutra planiran obilazak Cazina i Sanskog Mosta, te poljoprivrednika u Bosanskoj Krupi.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts