Dan nezavisnosti u dječijim srcima: Oko 600 učenika sa zastavama ponosno prošetalo Sarajevom

Oko 600 učenika sarajevske Osnovne škole “Fatima Gunić“ zajedno sa nastavnicima prošetali su u koloni sa zastavama Bosne i Hercegovine od Sebilja do Trga djece Sarajeva gdje su izveli prigodan program pod nazivom “Domovini s ljubavlju“ povodom Dana nezavisnosti BiH.

Direktor osnovne škole “Fatima Gunić“ Hajrudin Ćuprija istakao je da su se okupili pored Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva iz više razloga.

– Želimo da priredbu povodom Dana nezavisnosti na simboličan način podijelimo sa našim učenicima koji nisu sa nama, koji su stradali u ratu. Sjećamo se našeg Vedada, Feđe i Adisa. S druge strane, smatramo da se Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine stidljivo obilježava i mi smo željeli da izađemo iz naše škole i da javno pokažemo koliko volimo BiH – kazao je Ćuprija.

Naglasio je da se treba zapitati da li pokazujemo dovoljno ljubavi i da li Dan nezavisnosti obilježavamo na pravi način.

– Treba da vidimo šta mi možemo dati za svoju državu. Trebamo pričati o afirmativnim stvarima. Mi želimo da odgajamo naše generacije u patriotizmu, da volimo državu, porodicu, svog komšiju. Mi smo škola koju pohađaju učenici 15 nacionalnosti i time se ponosimo. Naša učiteljica je izgubila život sa kredom u ruci, izgubili smo i tri učenika i ovo je način da pokažemo da nisu zaboravljeni – pojasnio je Ćuprija.

Vedad Hadžiosmanović, učenik osmog razreda ove škole, hodao je u koloni sa svojim školskim kolegama i ponosno nosio zastavu Bosne i Hercegovine.

– Divno je koračati svojim gradom, sa zastavom države koju voliš i drago mi je da smo svi zajedno i da se prisjećamo djece koja su živote izgubila u ratu u nadi da se nikada nikome neće ponoviti takav zločin – kazao je Hadžiosmanović.

Tajra Muharemović, učenica osmog razreda, sretna je jer je prilikom obilježavanja ovog značajnog datuma imala priliku da nosi zastavu svoje zemlje.

I njena prijateljica iz razreda Ilda Smajić učestvovala je na obilježavanju Dana nezavisnosti.

– Ponosna sam jer je Bosna i Hercegovina moja zemlja i što moja škola daje svoj doprinos obilježavanju ovog datuma, a na ovaj način odajemo i počast učenicima naše škole koji su stradali u ratu – kazala je Smajić.

Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica istakao je da ova djeca nisu mogla naći bolji povod i bolje mjesto za održavanje manifestacije povodom Dana nezavisnosti.

– Ovo mjesto je simbol stradanja 1.600 djece i zahvalan sam ovoj školi jer našu djecu nisu zaboravili. Važno je da djeca znaju šta se desilo njihovim vršnjacima 90-ih godina ne zbog toga da se uče da mrze već da grade sebi bolju budućnost jer samo sa istinom i obrazovanjem mogu da koračaju naprijed – kazao je Grabovica.

faktor.ba

Related posts