Da ti srce pukne: Nana Hasena izgubila 14 članova porodice i sada joj treba naša pomoć

Nakon smrti 14 članova porodice, nana Hasena ostaje sama i sada HITNO treba našu pomoć.

Nana Hasena Efendić, 80 godina, rodom iz mjesta Bajovina nadomak Pljevlja, udata kod Čajniča, a poslije rata živi u Sarajevu, javlja Pomozi.ba.

Nana Hasena – žena koja je ostala bez troje djece, žena koja je ispratila dženazu pet sestara, žena koja je ostala bez muža, žena koja je prošla kroz smrt oca i majke, svekra i svekrve i žena kojoj nedavno umire i brat.

Ta žena nije zaslužila da živi u 10 neuslovnih kvadrata, a živi. Ta žena nije zaslužila da preživljava sa 160 maraka mjesečno, a preživljava.

Kroz cijeli razgovor s nanom njoj teku suze. Nekada manje, nekada više. Dosta toga se nana ni ne sjeća. Ima problema da se sjeti i imena rahmetli muža, zna samo da ga nema više od 10 godina. Kaže nam da je izgubila četiri sestre i nabraja dalje koga je sve izgubila pa pođe teško da plače – kasnije se malo smiri pa se prisjeti da je imala pet sestara.

Kaže da je izgubila troje djece, a i nama se stislo u duši slušajući njenu priču pa ne možemo ni da pitamo kako je izgubila djecu i prelazimo na drugu temu. Pokušavamo da je malo razveselimo, da je uvjerimo da će, ako Bog da, biti bolje u narednom periodu.
Pitamo je za uvjete, kako se snalazi – kaže da od primanja ima 160 maraka od čega kiriju plaća 100 maraka i kaže da joj pomaže rodbina iz Kaknja kao i komšije koje se brinu koliko mogu. Opet kroz suze počinje da priča kako je pala i jako povrijedila glavu prije nekoliko dana i da su je komšije našle u lokvi krvi i zvali hitnu. Trenutno ima konce na glavi i kroz cijeli razgovor pita kada će joj se skinuti konci.

Dalje, kroz razgovor, pokušavamo da saznamo šta bi najviše voljela kako bi joj mogli adekvatno pomoći, ali u svojoj skromnosti nana se čak ni ne žali na izuzetno loše uvjete u kojima živi već samo govori da je barem da se ta kirija ne plaća. U dom ne bi željela da ide i, kako kaže, najviše bi joj odgovaralo ako bi mogli naći neku “ženicu” koja bi je obilazila i pazila.

Od komšija saznajemo da su je čak nekoliko puta i opljačkali i uzeli joj i ono malo novca što je imala. A nana, nana neće ni da priča na tu temu, samo kaže “ma nema veze”.

Cilj kod ovog apela nam je da se nani čim prije osigura uslovan smještaj i da joj se obezbjedi njega, odnosno osoba koja će je paziti.

Pomozi.ba će odmah u narednim danima izmjestiti nanu u uslovnu kuću ili stan, bez obzira na sam tok akcije i odziv ljudi.

Međutim, s obzirom na to da smo sigurni da će se ljudi odazvati i da će mnogi htjeti i lično da odu do nane, zamolit ćemo odmah na početku da svi oni koji budu planirali da lično odu i pomognu nani, bilo kroz hranu ili finansijski, sačekaju nekoliko dana dok se nani ne nađe novi smještaj. Hranu nema svrhe gomilati s obzirom na neuslovnost kuće, a rizik je u ovom trenutku da joj se daje i novac zbog spomenutih pljački.

Svi koji žele pomoći mogu to uraditi na više načina:

Za donacije putem kartice (debit ili credit) putem Gofundme kampanje:
https://www.gofundme.com/pomoc-za-nanu-hasenu
Za uplate iz BiH:
Intesa Sanpaolo Banka BIH
154-160-20044490-67
Za uplate iz inostranstva:
Banks name: Intesa Sanpaolo Banka BIH
SWIFT CODE:UPBKBA22
IBAN: BA39 1541602004449067
Primalac: Udruženje “Pomozi”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo
Svrha: Za nanu Hasenu
Paypal: paypal1@pomozi.ba

Related posts