Čović otkrio karte: HDZ vodi BiH u veliku krizu, ne žele saslušati ni Venecijansku komisiju

Nakon što od stranaka sa sjedištem u Sarajevu nisu dobili ono što su tražili, te nakon što su procijenili da ni stav Venecijanske komisije o izmjenama Izbornog zakona BiH neće ići u prilog njihovim zahtjevima, HDZBiH je definitivno iskoračio u pravcu stvaranja haosa u BiH.

Ta je stranka, potvrdio je njen predsjednik Dragan Čović, odlučila zanemariti ono što je dogovoreno na posljednjem sastanku sa predstavnicima međunarodne zajednice, odnosno nastaviti razgovore uz učešće stručnjaka Venecijanske komisije. Izmjene Izbornog zakona nakon raspisivanja izbora, kazao je Čović, više nemaju smisla.

– Aktivnosti oko izmjene nemaju smisla. To bi narušilo demokratske principe – izjavio je Čović.

Izmjene Izbornog zakona su, tvrde predstavnici ostalih stranaka, međunarodne zajednice i Centralne izborne komisije (CIK) BiH, moguće čak do dana održavanja izbora. Potvrđuje to i spremnost Venecijanske komisije da pomogne u rješavanju ovog pitanja čak i nakon raspisivanja izbora, što u praksi znači da najrelevantnije tijelo za ocjenu usklađenosti zakonodavstva sa evropskom demokratskom praksom smatra, suprotno od Čovića, da se time ne bi “narušili demokratski principi”.

– Moguće je dopunjavati Izborni zakon jer mi sada u njemu imamo nekoliko nedostajućih odredbi, koje se tiču izbora u Dom naroda Parlamenta FBiH i izbora u Mostaru. Mi ustvari ne bi mijenjali Izborni zakon nego bi ga samo dopunjavali. Naravno da je to moguće uraditi i u periodu nakon što su raspisani izbori jer ovo se tiče Doma naroda Parlamenta FBiH i posrednih izbora. To je moguće uraditi sve do samog izbornog dana. Prema mom mišljenju, najbolje bi bilo to uraditi sve do momenta podnošenja kandidatskih lista za kantonalne skupštine jer bi političke stranke trebale znati pravila i za te posredne izbore pri komponiranju kandidatskih lista za kantonalne skupštine, ali nije kasno ni do samog izbornog dana – pojasnio je za Faktor potpredsjednik SDA Šefik Džaferović.

VEZANI TEKST – Čović: Bilo kakve izmjene Izbornog zakona više nemaju smisla

Odlazak HDZ-a BiH sa pregovaračkog stola, smatraju neki, potvrda je namjera te stranke da se Izborni zakon ne promijeni te da država uđe u veliku krizu.

– Mislim da je svima napokon jasno, u Sarajevu prije svega, da neusvajanje tih izmjena najviše odgovara Draganu Čoviću. To što su neki malo drugačije tumačili, sada neka odgovaraju za to. Zna se kako se mijenja Izborni zakon i svi drugi zakoni. SDA i SBB su ti koji su doveli u ovakvu situaciju i FBiH i državu BiH. Jasno nam je svima šta radi Dragan Čović već godinama. Znamo šta se čeka i šta se radi – kazao je Damir Bećirović, šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Čović je najavio da će stranka kojom predsjedava sada krenuti u “projekat B”. O HDZ-ovom “projektu B” se govorilo i ranije, a spekulacije o njegovom sadržaju su se, na osnovu izjava zvaničnika HNS-a, kretale od revitalizacije takozvane Herceg-Bosne, koju je nagovijestio Mario Karamatić, do “prelaska Rubikona”, odnosno nasilja kojeg je najavio Božo Ljubić.

– Očigledno je da postoje, koliko ja čujem, neki planovi koji uključuju određeni oblik onoga što se dešavalo u “hrvatskoj samoupravi”. Nešto slično, naravno, jer za to ne postoji takva mogućnost, ali zna se kakve im mogućnosti stoje na raspolaganju, od nekonstituiranja skupština, neslanja delegata u Dom naroda. Svima je jasno, nadam se, da se neće moći formirati vlast. Zakonski postoji mogućnost reakcije CIK-a, ali kome je on više kredibilan. OHR je već rekao da neće ulaziti u te probleme i da neće reagirati – izjavio je Bećirović.

Uskoro bi trebao biti održan sastanak predstavnika Venecijanske komisije sa ekspertima parlamentarnih stranaka, ali HDZBiH, sudeći prema Čovićevim izjavama, neće učestvovati u tim razgovorima, što bi proces izmjena izbornog zakonodavstva i provedbe presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” učinilo nemogućim.

faktor.ba

Related posts