Članovi Demokratske fronte Bosanska Krupa pisali Komšiću

Članovi Demokratske fronte iz Bosanske Krupe poslali su pismo Željku Komšiću žaleći se na stanje u stranci i na kantonu, objavljuje sana.info.

Hoće li se i ovo završiti lovom na onoga koje je pismo poslao i kako je završilo u medijima, ili će Demokratska Fronta zaista biti principijelna i demokratska, ostaje da se vidi, a pismo u cijelosti ide ovako:

 

Poštovani predsjedniče Komšiću,

obraćamo Vam se ovim pismom da Vam iskažemo nezadovoljstvo postojećim stanjem i ukažemo na probleme, kako u Općinskoj organizaciji Bosanska Krupa,

tako i rukovodstvom stranke na Kantonalnom nivou, a poštujući Statut stranke u kojem stoji da svaki član stranke ima pravo „da slobodno izražava svoja mišljenja i gledišta“.

Smatramo da pojedinci odstupaju od načela i stavova Demokratske fronte, ali i od Odluka Predsjedništva, kao i da im djelovanje u stranci služi isključivo za lične interese, a iskreno se plašimo da će nas takvo djelovanje pojedinaca dovesti do jako loših izbornih rezultata 2018. godine.  Obraćamo Vam se prvenstveno iz razloga što želimo da vidimo Demokratsku frontu kao vodeću  stranku, kako u Općini Bosanska Krupa, tako i na Kantonu i smatrajući svojom moralnom obavezom Vas informisati o stvarima za koje smatramo da su krajnje nekorektne, prije svega prema Vama, kao osnivaču i predsjedniku DF-a, a potom i prema cjelokupnom članstvu, te iz tog razloga i upućujemo ovo pismo.

Želimo istaknuti da Vam se obraćaju članovi Inicijativnog odbora koji su zatim izabrani u Predsjedništvo, koji su proveli četiri godine u Općinskom odboru Bosanska Krupa, kao i predsjednici pojedinih MO u Općinskoj organizaciji Bosanska Krupa, a koji itekako imaju podršku i to sa sigurnošću možemo reći, većinskog članstva.

Predsjednika Kantonalnog odbora vidimo samo na televiziji i svako dvije godine na predizbornom skupu u našem gradu, a predsjednik Općinske organizacije sastanak saziva kad on smatra da nas treba o nečemu izvjestiti, a ne kako Statut predviđa jednom mjesečno ili kad treba donijeti neke odluke. Valjda smatraju da nemamo  ništa pametno za reći ili predložiti.

Kap koja je prelila čašu jesu posljednja dešavanja oko rekonstrukcije Vlade USK-a i unutarstranačkih izbora.

Proteklih dana na području Unsko-sanskog kantona desila se rekonstrukcija Vlade USK-a, što je Vama sigurno poznato, a skupštinsku većinu čine 7 od 10 poslanika SDA, 2 od 3 poslanika SBB, 1 od 4 poslanika SDP, 4 poslanika DF i 2 poslanika Laburističke stranke, stranke osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića.

Ono što vam sigurno nije poznato i što „naši“ poslanici nevješto pokušavaju sakriti, ali je poznato svim članovima DFa, kao i svim građanima USK-a je da su „naša“ 4 poslanika imenovala i svoja 4 privatna ministra. Zašto kažemo privatna, zato što je to isključivo njihova odluka i njihov izbor, konsultovan nije ni KO DF USK, niti Općinske organizacije, napominjemo, niko osim njih (4 Skupštinska zastupnika).

Smatramo da, ako je trebalo ući u vlast, takvu političku odluku bi trebalo donijeti Predsjedništvo stranke, s Vama na čelu, a KO u koordinaciji sa OO predložiti kandidate za ministre od stručnih i provjerenih članova Stranke.

Nama zaista nam nije jasna činjenica kako u interesu Kantona može biti uvođenje u vlast stranke ratnog zločinca Fikreta Abdića, a građanima ovog dijela Bosne i Hercegovine su još uvijek svježe rane nanesene djelovanjem Abdića i njegovih istomišljenika.

Njihove tvrdnje o formiranja Vlade eksperata, kada pogledate biografiju npr. novoizabrane Ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta, a zbog koje nam se smije cijela BiH pa i region, su više nego tragikomične i tu padaju u vodu priče o dobrobiti Kantona i njegovih građana.

Zabrinjava nas činjenica što se u medijima već drugi put dovodimo u vezu sa Laburističkom strankom i što zbog toga gubimo povjerenje građana, a time i našeg biračkog tijela. Odgovorno tvrdimo da većina članova DF-a općine Bosanska Krupa  ne podržavaju zastupnike u kantonalnoj skupštini USK-a, pa samim time niti rukovodstvo KO DF, jer smatramo da ne zastupaju interese stranke, već se vode isključivo ličnim interesima. Ti lični interesi se ogledaju u činjenici da su našiskupštinski zastupnici na ovaj način automatski sebi osigurali dio kolača u kantonalnim institucijama.

Zbog gore navedenog nas i zabrinjava činjenica da ste, kao kantonalnog povjerenika za provedbu unutarstranačkih izbora, izabrali gospodina Farku Hodžića, jer sumnjamo u njegovu nepristrasnost u provođenju unutarstranačkih izbora. Oprostit ćete nam na iskrenosti, ali zaista smatramo da je došlo vrijeme da Vas upozorimo na pojedince u DF-u u Bosankoj Krupi i KO USK-a  u cilju jačanja DF na USK-u i općini Bosanska Krupa, a ne njenog slabljenja, što je i evidentno na prethodnim lokalnim izborima. Stranka koja je bila druga u općini Bosanska Krupa, na općim izborima 2014. godine i koja je po općem oduševljenju građana ove Općine trebala na lokalnim izborima da bude, ako ne i prva stranka, mi smo uveliko podbacili izbornim rezultatom, a upravo najvećim krivcem za to smatramo KO USK-a i predsjednika OO Bosanska Krupa gospodina Sanila Hasića. Gospodin Hasić je uveliko počeo da zapostavlja članstvo u Općinskoj organizaciji Bosanska Krupa i sa grupom svojih istomišljenika svjesno ili nesvjesno radi na rušenju DF Bosanska Krupa, a iskreno nas i zabrinjava da će iste osobe, na njima dobro poznate načine, doći do funkcije u samom rukovodstvu OO DF Bosanska Krupa, pod palicom gospodina Hodžića. Svoje sumnje potkrijepit ćemo činjenicom da je gospodin Farko, u restoranu Alga 03.02.2017. godine pozvao devet osoba i proglasio ih povjerenicima za provedbu unutarstrančkih izbora, a da o  tome prethodno nisu obaviješteni članovi OO DF Bosanska Krupa. Članovi OO DF Bosanska Krupa, tačnije ona grupa koja ne podržava gospodina Hasića u nastojanju da stavi sebe iznad svakog člana stranke i svojom diregentskom palicom radi isključivo ono što lično odgovara njemu i nekolicini njegovih poslušnih istomišljenika, sasvim su slučajno saznali da se sastanak održao i da  OO Bosanska Krupa u starom sastavu više ne postoji. Smatramo da je to krajnje nekorektno i neodgovorno ponašanje čovjeka koji stoji na samom čelu jednog KO, prije svega prema svim članovima OO koji su se nesebično zalagali za jačanje stranke na području Općine Bosanska Krupa. Također nas zabrinjava činjenica kada samo saznali nekoliko imena izabranih povjerenika i ne možemo a da ne posumnjamo u korektne unutarstranačke izbore.

Smatramo da je jedino pravo rješenje Vaš lični dolazak na Kanton, da porazgovarate sa nepristranim  članstvom i možda na taj način dobijete jasniju sliku kakvim se mešetarenjima služe osobe koje su tvrdile da će braniti interese i stavove stranke.

Izražavamo zabrinutost da ukoliko se ne riješi situacija na Kantonu i Općini Bosanska Krupa, a kontakti koje imamo i sa drugim općinskim organizacijama jasno govore da ukoliko se nastavi ovakva praksa uslijedit će masovno osipanje članstva, odnosno gubitak i nezadovoljstvo članstva je već evidentno. Nama je jedino u cilju što jača Demokratska fronta na USK-a i to je jedini razlog našeg obraćanja.

Ako trenutno niste u mogućnosti doći, mi iz Bosanske Krupe smo spremni doći u Sarajevo, jer za našu Domovinu Bosnu i Hercegovinu išli smo i na mnogo teža putovanja.

S poštovanjem!

Related posts