Četiri stranke postigle sporazum o saradnji u Gradskom vijeću Zenica

Čelnici četiri organizacije političkih stranaka u Zenici SDA, SBB, A-SDA i BPS nakon stranačkih pregovora, potpisali su “Međustranački sporazum o predlaganju kandidata za stalna radna tijela Gradskog vijeća Zenica”.

Ovo još uvijek ne govori da se radi o formiranju većine u gradskom vijeću, nego isključivo o “kontrolnoj grupi” kod formiranja komisija i drugih stalnih radnih tijela Gradskog vijeća, ističu potpisnici međustranačkog sporazuma.

Samo potpisivanje sporazuma o saradnji u okviru Gradskog vijeća Zenice matematički kazuje da će ove četiri stranke imati većinu, sa 18 od 31 mjesta u Gradskom vijeću, kod donošenja nekih odluka, a ukazuje da ukoliko ovaj mehanizam dogovaranja i glasanja bude funkcionirao može se desiti i da bude verificiran kao većina u vijeću.

Nije isključeno da se međustranačkom sporazumu pridruže i neki od vijećnika iz drugih političkih stranaka što bi značilo najavu političke suradnje većine subjekata u Gradskom vijeću, ali i realizaciju najavljene politike novog gradonačelnika Fuada Kasumovića da će se u gradskoj upravi morati raditi “za Zenicu”, a da se na svim nivoima vlasti treba uvijek glasa “za Zenicu i zenički”.

Obrazlažući postignuti međustranački sporazum u Gradskom vijeću Zenice, portparol kantonalne SDA ZDK Jasmin Duvnjak ističe da “ovaj sporazum može značiti i određenu osnovu za formiranje većine u Gradskom vijeću Zenice, ali naš je stav da ćemo bez ikakvih kalkulacija podržavati sve ono što je dobro za grad Zenicu i njene građane”.

/Klix.ba

Related posts