Objavljene posljednje riječi pilota aviona koji se srušio u Kolumbiji

Pilot aviona koji se srušio u centralnom dijelu Kolumbije, s putnicima među kojima je bio i brazilski nogometni tim, rekao je kontroli letenja da je ostao bez goriva prije kobnog pada u Andima, javlja AP, pozivajući se na snimak razgovora.

Miguel Alejandro Quiroga Murakami vikao je “nemamo goriva”, “dogodio se potpuni kvar elektronike” te da ne radi ni GPS ni radar. Panično je molio za pomoć: “Pomozite nam, padamo”, vikao je.

“GPS ne radi, ne znam što se događa. Sada više nemam ni kontakt s radarom. Padamo, pomozite! Dajte nam koordinate za pistu na koju možemo sletjeti. Nalazimo se na samo 300 metara visine”, vikao je pilot.

Čuje se i kako mu kontrolorka letenja daje instrukcije dok avion gubi brzinu i visinu na 12 kilometara udaljenosti od aerodroma u Medellinu.

Izgleda da snimak, koji je procurio u nekoliko medija u Kolumbiji, potvrđuje verziju preživjele stjuardese i pilota koji je letio u blizini i koji je čuo očajničke pozive upomoć pilota aviona.

Istraga će trajati mjesecima

To, kao i činjenica da avion nije eksplodirao prilikom udarca u zemlju, ukazuje da je uzrok pada bio nestanak goriva.

Vlasti za sada izbjegavaju izdvojiti jedan uzrok pada, koji je preživjelo samo šest od 77 ljudi u avionu, a istraga će trajati mjesecima.

Istražitelji su prethodno iznijeli i teoriju da je pilot Miguel Quiroga namjerno kružio prije slijetanja u pokušaju da sagori ili odbaci gorivo i tako izbjegne eksploziju, prenio je Daily Mail.

I preživjeli putnici rekli su zvaničnicima kako su uvjereni da je avion ostao bez goriva nekoliko minuta prije nego što je trebao po redu letenja sletjeti na aerodrom u Medellinu.

Na Letu 2933 bilo je 77 osoba, među kojima nogometaši brazilskog kluba Chapecoense, članovi stručnog štaba, novinari i drugi gosti, kao i devetero članova posade.

Preživjela su trojica nogometaša – odbrambeni igrači Alan Ruschel i Helio Hermito Zambier Neto, te golman Jackson Follman – članovi posade Ximena Suarez i Erwin Turimi i novinar Rafael Henzel.

/Fokus.ba

Related posts