Ceste FBiH krajem januara nabavku soli za ovu zimu platile više od 830 hiljada KM

Ceste Federacije BiH su tek krajem januara ove godine zaključile ugovor o nabavci i transportu soli za zimsko održavanje cesta na teritoriji Federacije BiH za ovu zimu i to u ukupnoj vrijednosti od 839.685 KM bez PDV-a.
Predmet ovog postupka je, kako to stoji u ugovoru, nabavka soli za sprečavanje poledice tokom zime 2017/18. i njen transport do punktova za zimsko održavanje magistralnih cesta na teritoriji Federacije BiH.

Obavještenje o nabavci je raspisano na osnovu potreba ugovornog organa predviđenih u poslovnom planu za 2017. i 2018. godinu. Ugovori su dodijeljeni firmama Macot sol d.o.o. iz Mostara i Solana d.d. iz Tuzle.

Priloženi ugovor za nabavku 4.750 tona morske ili kamene soli NaCl za posipanje cesta 0/4 mm, u vrijednosti od 720.300 KM, odnosi se samo na prvi lot. Taj ugovor je dodijeljen firmi Macot sol d.o.o. iz Mostara.

U obavještenju o dodjeli ugovora se navodi da je predmet postupka podijeljen na tri lota. Uz navedeni prvi lot, drugi se odnosi na nabavku 5.850 tona industrijske soli NaCl za posipanje cesta 0/1 mm i treći na nabavku 220 tona soli CaCl2 na osnovu potreba ugovornog organa.

Ceste FBiH su za nabavku dodatnih količina soli za sprečavanje poledice tokom zime 2017/2018. i transport do punktova za zimsko održavanje cesta, u okviru drugog lota, platile dodatnih 119.385 KM Solani d.d. Tuzla.

Međutim, ugovor je podijeljen na tri lota, a nedostaju informacije za treći lot. Budući da do objave teksta nismo uspjeli do njih doći, kontaktirali smo firme kojima su dodijeljeni ugovori.

U jednoj od tih firmi su nam kazali da nabavka soli s kraja januara 2018. godine s PDV-om mora vrijediti više od jednog miliona KM.

klix.ba

Related posts