Britanski Guardian o naoružavanju policije RS-a: Raste strah od novih sukoba u regionu

Ubrzano naoružavanje MUP-a Republike Srpske (RS) privuklo je pažnju i svjetskih medija, što, prema njihovom pisanju, uzrokuje zabrinutost zbog tendencija separatističke vlasti tog bosanskohercegovačkog entiteta i utjecaja Rusije na njih.

Navodi se to u tekstu britanskog Guardiana, u kojem se autor Julian Borger osvrće na nabavku 2.500 automatskih pušaka i to samo nekoliko sedmica uoči otvaranja novog trening-centra u kojem će obuke vršiti instruktori iz Rusije.

Borger ističe da je Dejtonski mirovni sporazum prekinuo rat, ali je kreirao sistem zasnovan na etničkoj pripadnosti.

– Srpski društveni aktivisti, centralna bosanska vlada u Sarajevu i zapadne diplomate vjeruju da će teško naoružanu policiju koristiti separatistički lider bosanskih Srba Milorad Dodik kako bi učvrstio svoju poziciju i zastrašio protivnike uoči izbora u oktobru. Dugoročno gledajući, strahuju da će ta sila biti iskorištena za ostvarivanje cilja neovisnosti, pod rizikom novog rata u regionu – navodi se u tekstu.

Guardian ističe i utjecaj Russije na Dodika kako bi se spriječilo pristupanje BiH NATO-u, a u prilog toj tezi ističu i učestale sastanke Vladimira Putina sa Dodikom u posljednjih nekoliko godina.

– Dodik je također razvio odnose sa Noćnim vukovima, ruskim motociklističkim klubom koji je blizak za Putinom, a koji je pod sankcijama SAD-a zbog uloge u ratu u Ukrajini. Istovremeno, članovi paravojne formacije Srbska čast se pojavljuju na ulicama Banje Luke.

Kao izgovor za naoružavanje, ističe se u Guardianovom tekstu, vlasti u RS-u koriste napad na policijsku stanicu u Zvorniku iz 2015. godine, kada je Nerdin Ibrić, sin zvorničkog Bošnjaka kojeg su ubili pripadnici MUP-a RS-a početkom rata, ubio jednog i ranio dvojicu policajaca.

– Četiri miliona dolara vrijedan antiterosistički trening-centar će biti otvoren u aprilu u okviru kasarne Zalužani kraj Banje Luke. Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač je 2015. godine potpisao ugovor o saradnji sa Moskvom, koji predviđa instrukcije ruskih instruktora u tom centru – navodi se.

Ruski instruktori su, navodno, već stigli u Banju Luku, a sličan centar, podsjećanja radi, već postoji u Nišu, gdje je, sumanja se, pružana logistička podrška ruskim obavještajcima pri pokušaju državnog udara u Crnoj Gori.

Related posts