Bosanska Krupa: Obilježena godišnjica pogibije komandanta Mirsada Crnkića i njegovog pratioca Nihada Bužimkića

Danas se navršila 24. godina otkako su izvršavajući borbeni zadatak u području Todorova, poginuli komandant 511. slavne brdske brigade Mirsad Crnkić i njegov lični pratilac Nihad Bužimkić. Porodica, prijatelji i saborci tim povodom su obišli Centralno šehidsko spomen-obilježje u Bosanskoj Krupi, kuću komandanta Crnkića gdje je postavljena spomen-ploča i šehitluke u Jezerskom. U delegaciji koja je evocirala uspomene na poginule borce sa porodicom i prijateljima bio je načelnik Općine Armin Halitović i predsjedavajući OV Bosanska Krupa Tahir Nuhić.

Smrt legendarnog komandanta 511. slavne teško je pala njegovim saborcima i svim Krupljanima, ali unatoč tome nisu posustali na putu do slobode. Petnaest mjeseci kasnije san o povratku u Bosansku Krupu postao je stvarnost. Oni koji su komandanta Crnkića i pratioca Bužimkića najviše voljeli, i dvadeset četiri godine kasnije, zajedno su se prisjetili tog kobnog 13. juna 1994. Okupljeni ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja u Bosanskoj Krupi prisutni su se prisjetili hrabrosti i odlučnosti koju su Mirsad i Nihad pokazali tokom svog ratnog puta. O njihovoj ljudskoj veličini govorio je major Husnija Avdagić, ratni komandant 511. slavne brdske brigade.

„Mirsad Crnkić je dao ogroman doprinos u organizaciji i ustrojstvu 511. slavne bbr. Prvog septembra 1993. godine kad smo organizirali veličanstvenu smotru brigade u Jezerskom izrekao je poznate riječi: „Hoćemo li preko rijeke Une? Hoćemo li osloboditi Bosansku Krupu?“ To je poklič koji je borce 511. držao do kraja do konačnog oslobođenja Bosanske Krupe i sa tim pokličom smo i došli u Bosansku Krupu i vratili se svojim kućama. Rahmetli Nihad Bužimkić je mladi borac, čovjek koji se isto tako stavio na raspolaganje od prvog dana i priključio odbrani teritorija BiH. Od prvog dana imenovanja komandanta Crnkića on je bio njegov pratilac. Trinaestog juna 1994. godine je želeci zaštititi komandanta, bez ikakve ograde i bez ikakvog straha da to učini, stao ispred njega, primio prve metke i na taj način položio svoj mladi život. Njihovom pogibijom Armija BiH je izgubila velike borce i komandanta koji je znao kako treba da se bori i gdje treba da stigne“, istakao je komandant Avdagić.

Nakon toga svi prisutni obišli su rodnu kuću komandanta Crnkića i na spomen-ploču također položili cvijeće. Potom su se uputili prema šehitlucima u Jezerskom gdje su se poklonili pred turbetom i mezarlukom dvojice ratnih velikana.

Nakon obilaska spomen-obilježja, rodne kuće komandanda Crnkića i šehitluka „Soline“, u Gradskoj džamiji u Bosanskoj Krupi proučen je tevhid komandantu i njegovom vjernom pratiocu.

Related posts