Bosanska Krupa, Cazin i Bužim formiraju zajednički centar za održivo upravljanje otpadom

Načelnici općina Bosanska Krupa, Cazin i Bužim, te direktori javnih komunalnih preduzeća iz ovih općina potpisali su danas sporazum o uspostavljaju zajedničkog centra ili preduzeća za održivo upravljanje otpadom. U sklopu je to međuopćinskog projekta podržanog od strane Švicarske agencije za razvoj (SDC) i Razvojnog programa ujedinjenih nacija (UNDP).

Prva faza projekta koja se završava polovinom ovog mjeseca podrazumijeva izradu investiciono-tehničke i okolinske dokumentacije za sanaciju i postepeno zatvaranje deponije Meždre-Vlaški Do, uređenje platoa za nabavku i montažu cestovne mostne vage, te potpisivanje sporazuma koji znači uspostavu i funkcionisanje zajedničkog centra. U prvoj fazi centar će biti finansiran srazmjerno vlasničkoj strukturi putem uloženih sredstava osnivača i iz prihoda centra ostvarenih po osnovu odobrenih novčanih sredstava, grantova i donatora. Nakon investicijske faze centar će se finansirati također iz donatorskih sredstava i grantova, ali i iz prihoda naplaćenih pružanjem usluga.

– Već postojeća deponija služi sve tri općine i nju ćemo u skladu sa našim današnjim sporazumom profesionalizirati i dovesti u funkciju reciklažnog dvorišta. Vidjeli smo prezentaciju završenih aktivnosti u pripremnoj fazi samog projekta. Danas smo potpisali sporazum kojim je predviđeno formiranje zajedničkog centra gdje bi naša komunalna preduzeća bili osnivači. U narednim fazama slijede saglasnosti na sporazume, osnivačke akte, te iznalaženje donatorskih i naših sredstava za finalizaciju projekta – ističe načelnik Općine Bužim Zikrija Duraković.

Postojeća javna komunalna preduzeća otpad trenutno samo voze na deponiju. Zajednički centar će imati pretovarnu i reciklažnu stanicu, dakle bit će u mogućnosti izdvajati i iskorištavati, odnosno unovčavati otpad, a samo onaj potpuno beskoristan voziti na drugu deponiju.

– Sve ovo do sada radili smo po uzoru na zemlje koje su nama bliske a koje su napravile nekoliko koraka ispred nas, npr. Republika Slovenija koja ima svoj plan razvijanja ali i obaveze prema Evropskoj uniji. Uzeli smo općine ili gradove koji se veličinom podudaraju s našim kapacitetima – kaže direktor JKP „Čistoća” iz Cazina Sedin Šišić.

Godišnja količina otpada u Cazinu je 15.978,76 m³, u Bosanskoj Krupi 7.204,20 m³, a u Bužimu 3.571,44 m³. Dovoljan je to razlog da ove tri općine krenu u zajedničko rješavanje problema odlaganja i tretiranja otpada, odnosno da prestanu čekati izgradnju regionalne deponije o čemu se priča više od desetljeća.

– Želim naglasiti da mi nismo nikakva konkurencija regionalnoj deponiji o kojoj se govori, mi jednostavno ne možemo čekati da se ta priča završi, a ovo što radimo svakako je kompatibilno onome što će se dešavati ako nekad i bude ta deponija na području USK – objašnjava načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović.

Prva faza projekta „Održivo upravljanje otpadom“ koja se završava potpisivanjem sporazuma o formiranju zajedničkog centra vrijedna je 159.600 KM. Finansirana je od strane SDC-a i UNDP-a (78.450 KM) i općina: Bosanka Krupa (34.377 KM), Cazin (34.377 KM) i Bužim (9.696 KM).

Related posts