Boris Fink stigao u Bihać: Hiljadu i po kilometara za Srebrenicu iz Frankfurta

Nakon osam dana vožnje biciklom i pređenih hiljadu i sto kilometara Boris Fink je iz Frankfurta iz Njemačke u večernjim satima u ponedjeljak, 3. jula, stigao u Bihać.

Pridružit će se biciklistima iz svih krajeva naše zemlje i devet evropskih zemalja i u subotu, 8. jula, nastaviti „Marš mira“ za Srebrenicu i voziti još pet stotina kilometara.

Fink treću godinu pohodi Srebrenicu i to mu je postala obaveza, kako kaže.

– Nema tog napora koji ne mogu savladati samo da dođem u Srebrenicu i poklonim se žrtvama genocida. Kada sam bio prvi put prije tri godine, stajao sam u Memorijalnom centru u Potočarima pored jednog nišana. Na njemu je bilo ime osamnaestogodišnjaka. Šta je to dijete bilo krivo, da tako strada? To me je toliko dirnulo, te majke, ta zbijena tuga, ti nišani. Čovjek ne može, a da ne zaplače… I zato dolazim i dolazit ću, kaže ovaj četredsettrogodišnji Nijemac,koji ističe da ima organsku vezu sa Bihaćem. Naime, majka mu je Bišćanka.

– I to je ta veza, ta spona. Ovdje sam u Bihaću postao član i Biciklističkog kluba „Daj krug“ i s njima ću na Marš mira.

Fink će u subotu sa gradskog trga u Bihaću krenuti u biciklističkoj karavani, koja će nakon vožnje od tri dana i 500 kilometara 11. jula biti u Potočarima na komemoraciji i dženazi noseći poruku „da se ne ponovi i ne zaboravi.“

cazin.net

Related posts