Borell: Tri principa nove strategije EU prema Rusiji

Nova vanjskopolitička strategija EU prema Rusiji bit će zasnovana na tri principa: odbijanje, obuzdavanje i saradnja, izjavio je visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell.

– Moramo istovremeno da odbijamo, obuzdavamo i sarađujemo – rekao je Borrell tokom govora u analitičkom centru Njemački Maršalov fond u Briselu.

Inače, Borrell je tu strategiju pripremio za samit EU u Briselu, koji će biti održan 24-25. juna, a predstavit će je detaljno danas na konferenciji za štampu u Briselu, pred početak rusko-američkog samita u Genevi.

Tokom obraćanja on nije spomenuo da je pristup koji je predložio praktično kopija “dvojakog pristupa” prema Rusiji koji NATO primjenjuje od 2014. godine, a koji se sastoji od istovremenog obuzdavanja i dijaloga, prenosi Sputnjik.

– Moramo da odbijamo pokušaje Rusije da se miješa u naše demokratske procese, da obuzdavamo njen utjecaj i dezinformacije, a da pritom nastavimo dijalog na teme od obostranog interesa. Primjera radi, to su iranski nuklearni program, bliskoistočno pitanje i energetska sigurnost – objasnio je Borrell.

Zamjenik šefa Evropske komisije Margaritis Schinas izjavio je jučer u Briselu da je EK razgovarala o prijedlozima Borrella. Nakon što ih on predstavi široj javnosti, ministri vanjskih poslova EU razmotrit će ih 21. juna, a konačno mora da ih odobri samit EU 24-25. juna.

Izvor: Vijesti.ba/Sputnjik

Related posts