Borački zakon mogao bi se finansirati od akciza i igara na sreću

Radna grupa koja treba usaglasiti prijedlog teksta zakona o pravima demobilisanih boraca, bit će formirana tek iduće sedmice, a prvi sastanak mogla bi održati u petak

Radna grupa koja treba usaglasiti prijedlog teksta zakona o pravima demobilisanih boraca, bit će formirana ove sedmice, a prvi sastanak mogla bi održati u petak.

Zadatak joj je da do kraja marta dođe do provodivog zakona, koji bi bio upućen u proceduru, što je “naredba” Predstavničkog doma Parlamenta FBiH od 28. februara.

Kategorije boraca

Koliko bi tačno mogao koštati budući zakon, sada nije poznato, jer to zavisi od iznosa boračkog dodatka, koji bi se utvrdio, ali i od kategorija boraca koji bi njime bio obuhvaćen.

Zna se da bi, za početak, trebalo bar 14 miliona KM. Stoga će se razgovarati o dodatnim izvorima finansiranja, a ministar za boračka pitanja FBiH Salko Bukvarević kao moguće izvore navodi akcize, igre na sreću, dio sredstava iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

U kreiranju zakona prvi put će učestvovati predstavnici kampa boraca, koji se skoro dvije godine nalazi u Sarajevu i protestima, prije svega, traže javnu objavu boračkog registra kako bi se izbacili lažni borci, a potom i uvođenje boračkog dodatka.

Nazil Velić, jedan od boraca iz kampa, kazao je da im je najbitnija javna objava registra i, ako tu bude volje, onda razgovori idu dalje. Ako tu zapne, protesti se nastavljaju.

Tu su uštede. Za borački dodatak možemo i sačekati. O visini dodatka se može razgovarati, ali da ne bude ispod 1,65 KM po mjesecu provedenom u ratu – dodao je Velić.

Ministar Bukvarević tvrdi da ne bi trebalo biti problema s javnom objavom registra. No, iz udruženja ukazuju da je problem u sadržaju registra, jer onaj koji je izradilo Ministarstvo, ne sadrži podatak kojoj je vojnoj formaciji pripadao borac i ne prikazuje njegov ratni put.

Velić: Uštede su u registru

Ratni put

Kad je u pitanju borački dodatak, Bukvarević kaže da bi za provedbu zakona, koji je predložio DF-GS, a koji podržavaju borci iz kampa, trebalo 345 miliona KM, jer uključuje sve borce, ne samo najugroženije. Borci iz kampa ističu, pak, da traže dodatak za one bez ikakvih primanja, a to je najviše 25.000 ljudi.

Podsjetimo i da su Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond upozoravali da se ne smije povećavati budžetska stavka za boračko-invalidsku zaštitu, koja iznosi 315 miliona KM.

Do rješenja se mora doći

Do rješenja se mora doći, da budu zadovoljni i borci i da zakon bude provodiv, istaknula je Azra Hadžić-Bećirspahić, šef Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost u Parlamentu FBiH.

Dodala je da će obje strane morati malo popustiti i usaglasiti stavove.

Radna grupa razmatrat će četiri teksta zakona, onaj koji je predložila Vlada FBiH, zakone koje su prošle godine usvojili Predstavnički i Dom naroda te zakon koji je u proceduru uputio Klub poslanika DF-GS, koji je 28. februara usvojen u formi nacrta u Predstavničkom domu.

Izvor: avaz.ba

Related posts