"Bolje razgovarati milion puta, nego opaliti i jedan metak"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon tri sata razgovora sa srpskim zvaničnicima sa Kosova istakao da se o problemima mora razgovarati, te da nikako ne treba koristiti oružje.

Vučić je na Tehničkom fakultetu u Sjevernoj Mitrovici iza zatvorenih vrata razgovarao sa predstavnicima Srba kako iz vlasti, tako i iz opozicije. Na konferenciji za novinare, na kojoj je bilo i dobacivanja građana da im treba bezbjednost i zaštita, Vučić je naveo da je situacija nakon stravičnog ubistva Olivera Ivanovića jako teška, ali da je Srbiji najviši interes mir, ostanak i opstanak Srba na svojim ognjištima na Kosovu.

Kazao je da je razgovarano o potrebi jedinstva Srba.

Vučić je ponovio da je Srbija tražila da bude uključena u istragu ubistva Olivera Ivanovića, ali da kosovske vlasti koje ovdje imaju efektivnu vlast, to nisu dozvolile. Ponovio i je da će Srbija razmjenjivati sve informacije sa Prištinom u vezi tog slučaja i da očekuje rezultate te istrage.

“Za nas nije važno koje je ime ubice i nalogodavaca bilo da je to ime srpsko, albansko ili bilo kojeg stranca. Kakvo god daje i čije god da je, a neću da prihvatam preuranjena rešenja zato što se to nekome tako čini, zato što bi to neko tako voleo, jer do toga mora da se dođe sveobuhvatnom istragom i dokazima, a prema počiniocima i nalogodavcima milosti neće biti”, kazao je Vučić.

Istakao je da je srpska politika, politika mira sa Albancima i da nije važno šta će Albanci koristiti za svoje političke prilike.

“Molimo vas da nas pustite da ne koristimo nikakvo oružje, da probamo da stvari rešavamo politikom i razgovorima. Bolje da razgovaram ja sa Thacijem, da ne znam ko razgovara sa Haradinajem million puta, nego da jedan metak bude ispaljen bilo gde”, poručio je Vučić.

Srpski predsjednik je kazao da su na sastanku sa zvaničnicima iznijeti brojni strahovi kosovskih Srba, od straha od upada Albanaca sa juga u sjeverni dio Kosova, do sukoba unutar srpske zajednice, te da je razgovarano tome šta Beograd može da uradi na zaštiti Srbe na Kosovu, ne ulazeći u ingerencije Policije Kosova.

Iz Mitrovice, Vučić je otišao u Gračanicu i Laplje Selo gdje će razgovarati sa Srbima centralnog Kosova.

Ranije je položio cvijeće na mjestu ubistva Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative SDP, koji je ubijen hicima iz pištolja 16. januara u Sjevernoj Mitrovici.

/Anadolija

Related posts