Bišćani imaju uspješan recept za propale gigante

Hale brojnih predratnih privrednih giganata i danas zjape prazne. No, u bihaćkom Kombiteksu našli su način kako da ih stave u funkciju – prodajući ih u dijelovima manjim preduzećima. No, loše zakonske regulative i opširna birokratija kočnica su za nove investitore.

U ovoj mljekari prerađuje se dnevno oko 140 tona mlijeka, na godišljem nivou 50 miliona litara. Kompanija Meggle ima više od 200 zaposlenih i sarađuje sa 3.000 farmera. Svoje proizvode izvoze u zemlje EU. No, žale se na loša i zastarjela zakonska rješenja, te nesposobnost vlasti da prati evropske trendove.

“I sad imamo situaciju da je ovaj objekat prilagodio svoje poslovanje evropskim standardima, a zakoni nisu prilagođeni. Tu često dolazimo u manje sukobe sa onima koji izvršavaju te zakone od službeniih i inspekcijskih organa itd., jer ni oni ne znaju kako postupiti”, tvrdi Kemal Hunić, direktor Mljekare Meggle.

Godinama vlasti nisu znale kako postupiti i sa predratnim privrednim gigantima. Hale Kombiteksa duže od deceniju zjapile su prazne. Tek prošle godine krenulo se sa prodajom objekata i do sada je 18 malih i srednjih preduzeća ovdje otkupilo nekretnine. Prvo koje će krenuti sa radom je Remić doo.

“Uslovi su bili povoljni – 140 hiljada plus porez. Ja sam zadovoljan, dobiti hiljadu kvadrata hale i hiljadu kvadrata zemlje to je prihvatljiva cijena i da vam budem iskren tek sad dobijam volju da radim. Imam deset zaposlenih i planiramo se još širiti”, kaže Fikret Remić, vlasnik firme Remić doo Bihać.

Da bi se privukli kupci bilo je neophodno popraviti putnu infrastrukturu, provesti vodu, struju.

“Jedini način da stavite te objekte u funkciju jeste osposobiti dijelove Kombiteksa jer naprosto je nemoguće da to neko kupi sam, jer takve kompanije nemamo više na ovim prostorima. Ali ako stavite sve te objekte u funkciju kroz 20-30 firmi vi ste stvorili jednu kvalitetnu poslovnu zonu”, objašnjava Šefik Smlatić, stečajni upravnik Kombiteksa.

Povoljni uslovi sticanja zemljišta u poslovnim zonama i pojednostavljene procedure za investitore trebali bi dovesti nove investitore, nadaju se gradske vlasti u Bihaću.

“Mi smo sad krenuli u te aktivnosti, formirali smo biznis centar za investitore. Jer namjera nam je da kad investitor dođe ima sve na jednom mjestu i da mu službe pruže sve što njemu treba”, dodaje Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Dolasku novih investitora nadaju se i zbog geografskog položaja i blizine EU. – piše N1.

Related posts