Bihać: Vakcinacija djece obavezna

Prema programu imunizacije Federalnog ministarstva zdravstva u 2017. godini,vakcinacija je obavezna za svu djecu bez obzira na stav njibovib roditelja. Iako se ovakav program usvaja svake godine, zbog sve manjeg broja djece koja se vakcinišu Ministarstvo predviđa rigorozne mjere poput novčanog kažnjavanja ali i uskraćivanje upisa u vrtić i školu za djecu koja nisu vakcinisana.

U Kantonalnom ministarstvu zdravstva nisu još dobili jasne upute po ovom pitanju, a ono što zabrinjava je da smo po statistikama značajno ispod propisa Svjetske zdravstvene organizacije. Prema naredbi o obaveznoj imunizaciji stanovništva, prilikom upisa u vrtić, školu, fakultet pa čak i zasnivanju radnog odnosa, može se provjeriti da li je ispoštovana ova naredba. Njena primjena iako ima obavezujudi karakter nije još započela a da li će vakcinisati svoje dijete iskijučivo je roditeljsa odluka. U DZ Bihać ističu da, iako na godišnjem nivou nemaju značajno manje djece koja se vakcinišu, ipak je primjetan ovaj trend. Pedijatrica sa dugogodišnjim iskustvom u praksi dr. Merima Čolaković ističe da odluka roditelja o nevakcinisanju šteti ne samo njihovoj djeci, već i ostalima u njihovom okruženju. Roditelji koje smo zatekli i bihaćkom Domu zdravija svoju djecu su doveli na redovnu vakcinaciju.

Iako prate društvene mreže i znaju za tzv. antivakcinalni pokret ne podržavaju ga. Da je to ipak nedovoljno pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije da smo daleko ispod preporuke o 95 vakcinisanja protiv nekih zaraznih bolesti.

Odluka roditelja da ne cijepe svoju djecu u 2014. i 15. dovela je do epidemije morbila, pa je od 5000 oboljelib preko 500 djece bospitalizirano zbog komplikacija.

„Društvo zaboravlja na bolesti koje su nekad u pravilu završavale smrtnim ishodom, a što se promijendo redovnom vakcinacijom”, ističe dr.Čolaković.

Cijepiva koja dolaze u BiH prošla su rigorozne kontrole i imaju sve potrebne dozvole.

/rtvusk

Related posts