Bihać: Obilježena 24.godišnjica pogibije Saliha Dizdarića i njegovih saboraca

U organizaciji Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja i odlikovanja Bihaća i MZ Ružica, te podršku gradske uprave Bihaća i Vlade USK-a danas je obilježena 24. godišnjica pogibije Saliha Dizdarića i njegovih suboraca Mustafe Zulića, Fahrudina Mehtića i Amira Redžića. I ove godine veliki broj građana Bihaća , članova boračkih udruženja, učenika i predstavnika izvršene i zakonodavne vlasti Bihaća i USK-a, prisjetili su se dešavanja u presudnim u borbama na Grabeškom platou nedaleko od bihaćkog naselja Čekrlije, ratne 1993.godine.

Kako je istakao Huse Behrem, ispred Organizacionog odbora , Salih Dizdarić dobitnik je dva najviša ratna priznanja, značke Zlatni ljiljan i ordena Zlatni grb s mačevima.

„Komadant Salih kao jedan od osnivača Patriotske lige i rezervnog sastava policije, a kasnije kao komadant čete u Trećem bataljonu 502. viteške brigade, pokazao je vojničko umijeće i taktiku zbog kojih je ostvareno nekoliko značajnih ratnih podviga i stoga ćemo se uvijek na ovaj dan i sve ostale značajne datume prisjećati heroja koji su dali živote za slobodu „-kazao je Behrem.

O ratnom putu Saliha Dizdarića i njegovih saboraca prisutnima je govorio Hamdija Abdić, ratni komadant 502.Viteške brigade , kazavši da je Salih zajedno sa svojim saborcima pokazao hrabrost i spremnost da brani svoj grad i svu BiH.

„Salih Dizdarić i njegovi poginuli saborci branili su ovaj grad kada to mnogi za to nisu imali hrabrosti i nisu smjeli preći gradski most, a kamoli te ratne 1992.godine goloruki na ovom području zaustaviti agresora. Imao sam čast da poznajem komadanta Saliha i ono je danas za pohvalu jeste veliki broj mladih koji su došli da slušaju o herojima koji su branili ovaj grad. Stoga mi trebamo ovakve događaje organizirati ne oslanjajući se na političare koji dođu, već trebamo fokus staviti na mlade i za njih organizirati manifestacije kojima ćemo se prisjećati heroja „-kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Obilježavanju 24.godišnjice pogibije Saliha Dizdarića i njegovih saboraca prisustvovali su i učenici OŠ Gornje Prekounje , a učenica Sara Midžić pročitala je kratki referat o legendarnom komadantu i borcima 5.korpusa Armije BiH.Pored polaganja cvijeća na mjestu pogibije, članovi porodice poginulih boraca, te brojne delegacije položile su cvijeće na centralno šehidsko spomen obilježje u MZ Ružica i Vinica.

Related posts