Bihać: Niske temperature prouzrokovale smrzavanje vodovodnih instalacija

Zbog niskih temperatura i neadekvatne zaštite vodomjera na području grada Bihaća, u nekim od stambenih objekata i domaćinstvima došlo je do nastanka vode. Ekipe bihaćkog Vodovoda danas su imale dvanaest intervencija, dok su tokom vikenda 25 puta izlazile na teren. Iz Vodovoda apeluju na zaštitu mjernih mjesta, jer je neadekvatna žaštita glavni uzročnik smrzavanja vode.

Talas hladnog zraka ovih dana zahvatio je cijelu Evropu, uključujući i našu zemlju. Prema zvaničnim podacima jučer je u Bihaću izmjerena temperatura od -15 C*, koja je prouzrokvla brojne probleme na vodovodnoj mreži. Veliki broj kvarova izazvan je upravo na šahtnom otvoru, jer nije dovoljno zaštićen od niskih temperatura.

Ekipe bihaćkog vodovoda već tri dana intenzivno rješavaju nastale probleme, koje su, kako kažu, izazvane iz jednog razloga, ali su posljedice različite. Pokušavaju da saniraju brojne kvarove koji dovode do kratkih prekida u vodosnabdijevanju. Međutim , zabilježeni su i problemi koji se ne mogu riješiti zagijavanjem cijevi. Na području MZ Gata došlo je do nestanka vode kod nekoliko domaćinstava. Razlog tome jeste nezaštićena vodovodna cijev koja prolazi kroz potok.

Kada je u pitanju snabdijevanje eletričnom energijom, situacija je bolja. Svi potrošači u gradu Bihaću , ali i ostalim općinama USK, uredno se snabdjevaju električnom energijom, potvrđeno je iz Službe za odnose s javnošću Elektrodistribucije Bihać.

Related posts