Bihać ne odustaje od aerodroma

Gradske vlasti u Bihaću neće odustati od projekta izgradnje putničkog aerodroma u Bihaću nakon što je premijer FBiH Fadil Novalić obećao finansijsku podršku realizaciji ovog projekta.

Izjavio je ovo gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, nakon sastanka s Novalićem, na kojem su razgovarali o ovom pitanju.

“Bili smo na korak da odustanemo s obzirom na to da u protekloj godini od federalne vlade nismo dobili obećana sredstva u iznosu od dva miliona maraka kako bismo počeli s realizacijom projekta. S obzirom na to da su sada date čvrste garancije, nastavljamo s projektom”, istakao je Fazlić.

Prema njegovim riječima projekat je procijenjen na oko 26 miliona maraka, a Vlada FBiH za izgradnju aerodroma u narednim godinama treba da izdvaja po dva miliona maraka na godišnjem nivou. On je dodao kako će gradske vlasti pokušati pronaći inostrane investitore zainteresovane za ulaganje u projekat na bazi javnoprivatnog partnerstva.

Pomenuti projekat zaživio je protekle godine, kada su gradske vlasti u Bihaću osnovale Javno preduzeće “Aerodrom Bihać” te imenovale njegove upravljačke strukture. U proteklih nekoliko mjeseci preduzeće se finansiralo iz gradskog budžeta i za ove namjene je dosad izdvojeno oko 70.000 maraka. Zamisao je da se sadašnji sportski aerodrom u naselju Golubići, nekoliko kilometara od Bihaća, preuredi i prilagodi civilnom saobraćaju, te korištenju za čarter letove.

Idejno rješenje izgleda budućeg aerodroma predviđa proširenje sadašnje piste, a potom izgradnju kontrolnog tornja i drugih potrebnih pratećih sadržaja, te pristupnih putnih komunikacija. Projekat je u ovdašnjoj javnosti podijelio mišljenja, a njegovi kritičari ističu kako ne postoji ekonomski elaborat o njegovoj isplativosti i održivosti. – pišu nezavisne.

Related posts