BIHAĆ: Mještani Hatinca ogorčeni, nakon završetka KFW projekta iz Une se osjeti nesnosan miris nafte i fekalija

Nekad popularno Bihaćko kupalište “Hatinac” ove godine, kao i proteklih, zjapi prazno. Jedan od uzročnika ovog problema je i nesnosan miris nafte i fekalija koji dopire iz Une.

Ponukani ovim, mještani mjesne zajednice Hatinac su 06.08.2017. godine proveli akciju čišćenja kupališta. Izvršeno je čišćenje korita rijeke Une, košenje ševara, odstranjivanje aktivnog smeća, košenje trave…

Odziv mještana na ovu akciju je bio jako dobar, te su se hatnčani i hatinčake, mještani osviješteni i ljubitelji rijeke Une odazvali u velikom broju. Pohvalno je i to što se nije gledala stranačka pripadnost, jer su u akciji učestvovali mladi i stari različitih stranačkih pripadnosti ili i onih neodređenih.

Nakon akcija provedene na kupalištu “Hatinac” stanje je ostalo nepromijenjeno, građani se i dalje neće moći koristiti ovim kupalištem. Naime kako ističu mještani, izgleda da su se pokazale opravdane sumnje da je cijev s pumpi fekalnog kanalizacionog sistema na “Plandištu” prikopčana na betonsku cijev koja vodi fekalije do samog kupalište.

Jučer u jutro se ponovo pojavio nesnosan miris, moglo bi se reći i smrad, nafte i fekalija koji se širi ovim prekrasnim ali opet smrdljivim kupalištem.

Pozivamo nadležne institucije, da izađu u javnost i objasne o čemu se ovdje zapravo radi. Da li to KFW projekat radi na takav način? Također pozivamo političare da ispitaju o čemu se tu radi i da dođu do odgovora jer ovo je strašno. U Velhovu prečistači rade smanjenim kapacitetom a ovaj veliki kanalizacioni ispust zagađuje kupalište u najnaseljenijem dijelu i dalje.

/uskdanas.com

Related posts