BiH može smjestiti 270 migranata, u zemlju ušlo 13 puta više

Bosna i Hercegovina nema dovoljno kapaciteta za smještaj ilegalnih migranata koji trenutno spavaju u parkovima, ali i užim gradskim centrima.

Kako je za portal Fokus.ba potvrđeno u Službi za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, naša zemlja trenutno može smjestiti 270 migranata, a od početka migrantske krize u zemlju ih je ušlo 13 puta više, odnosno oko 3.500.

No, za Bosnu i Hercegovinu nedostatak smještajnih kapaciteta tek sada može postati problem, imajući u vidu da će putem BiH u narednom periodu krenuti veliki broj migranata. Analitičari procjenjuju da se na potezu od Grče do BiH trenutno nalaze desetine hiljada migranata koji su napustili matične zemlje i nastavit će se kretati ka Evropi u potrazi za boljim životom.

„U Bosni i Hercegovini postoji jedan Azilantski centar sa smještajnim kapacitetom od 150 korisnika i jedan Imigracioni centar sa smještajnim kapacitetom od 120 korisnika. Smještajni kapaciteti nisu popunjen iz razloga što većina migranata ne žele da ostanu na prostoru BiH, nego prostor BiH koriste kao rutu da bi prešli u zemlje Evropske unije. Iz tog razloga, najčešće se i nalaze u užem jezgru grada, parkovima i slično. Služba za poslove sa strancima je u okviru svojih nadležnosti dala prijedlog mjera, a o čemu će u narednom periodu odlučivati Vijeće ministara“, naveli su za Fokus.ba iz Službe za poslove sa strancima.

Prema raspoloživim podacima, u BiH je od početka godine evidentirano oko 3.500 migranata, ali je, prema određenim procjenama, već oko 70% migranata napustilo Bosnu i Hercegovinu, odnosno, otišlo prema zemljama Evropske unije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zakazao je za danas sastanak Koordinacijskog tijela za pitanje migracija u BiH, u vezi s migrantima koji u posljednje vrijeme pristižu u BiH.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine da za sljedeću sjednicu Vijeća ministara BiH, uz Informaciju o ilegalnim migrantima koji borave u Bosni i Hercegovini, dostavi i Prijedlog odluke o formiranju privremenog operativnog stožera za migrante.

Related posts