BiH danas opet tema u Briselu: Očekuje li Hrvatsku još jedna "lekcija" EU?

Na dnevnom redu sjednice Vijeća za vanjske poslove Evropske unije ministri vanjskih poslova danas će ponovno razgovorati o Bosni i Hercegovini i Jugoistočnoj Evropi.

Rasprava o BiH vodila se i u novembru, na prethodnom sastanku Vijeća za vanjske poslove i na inicijativu Hrvatske koja je to tražila kako bi “izrazila zabrinutost zbog neravnopravnog položaja hrvatskog naroda u BiH u izbornom procesu”, međutim, Vijeće za vanjske poslove EU nije se upuštalo u ono što je Hrvatska tražila.

Umjesto toga donesena su tri zaključka i to da se nakon okončanih izbora što prije formiraju vlasti na svim nivoima, da se izabrani zvaničnici u potpunosti posvete implementaciji reformske agende te da se što prije riješe pitanja vezana za Izborni zakon.

U proteklim danima bivši visoki predstavnici u BiH upozorili su visoku predstavnicu EU za vanjsku politiku i sigurnost Federicu Mogerini na uplitanje Hrvatske u politička dešavanja u BiH. Posebno su akcent stavili na ono što bi danas mogla potencirati i Hrvatska na sjednici šefova diplomatije članica EU.

“Pogrešno tumačenje slučaja ‘Ljubić’ upotrebljava se kao argument protiv legitimno izabranog hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Predstavnici HDZ-a iz Hrvatske zajedno s liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem tvrde da je Komšićev izbor bio nelegitiman i neustavan. Ali, ni Ustav BiH niti Izborni zakon BiH ne kažu da članovi Predsjedništva moraju biti izabrani od ‘svojih grupa'”, objasnili su bivši predstavnici međunarodne zajednice u BiH”, naveli su.

Na to je hrvatski premijer Andrej Plenković rekao da Hrvatska neće odustati od zaštite interesa hrvatskog naroda u BiH.

“Hrvatska politika u vanjskopolitičkom smislu ovu temu neće pustiti. Dok sam ja predsjednik vlade mi je nećemo pustiti”, poručio je.

Dodao je da niko od Hrvatske bolje ne poznaje BiH, niti joj je veći prijatelj i saveznik te joj nije više konkretno pomogao da podnese zahtjev za članstvo u EU.

Izvor:klix.ba

Related posts