Biden optužio Kongres za pad glavnog ukrajinskog grada

Američki predsjednik Joe Biden okrivio je Kongres za povlačenje ukrajinskih snaga iz Avdijivke u istočnoj Ukrajini, rekavši da je neaktivnost američkog parlamenta dovela do toga poraza.

“Ukrajinska vojska bila je prisiljena povući se iz Avdijivke zbog nestašice streljiva, što je rezultat nedjelovanja Kongresa i rezultovalo je prvim značajnim dobicima Rusije u nekoliko mjeseci”, objavila je Bijela kuća u subotu nakon telefonskog razgovora Bidena i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, prenosi HINA.

Pad razorene Avdijivke najveće je napredovanje Rusije od maja 2023. kada je zauzela grad Bahmut. Biden je u telefonskom razgovoru još jednom uvjerio ukrajinskog predsjednika u američku podršku i naglasio hitnu potrebu da Kongres odobri novi paket pomoći Ukrajini, saopćila je Bijela kuća.

Senat je nedavno nakon dugog natezanja odobrio novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od oko 60 milijardi dolara. Hoće li to proći u Zastupničkom domu u kojem su u većini republikanci nije jasno. Njegov predsjednik Mike Johnson tvrdi da zakon neće ni staviti na glasanje.

Zauzimanje Avdijivke ključno je za ruski cilj osiguravanja potpune kontrole nad dvjema pokrajinama koje čine industrijsku regiju Donbas, a moglo bi donijeti i pobjedu predsjedniku Vladimiru Putinu na izborima sljedećeg mjeseca.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts