Anonimni donator nakon smrti bogatstvo ostavio mladima u BiH liječenim od raka

Roditeljska kuća u Sarajevu se i dalje finansira od projekata Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ i njegovih aktivnosti te od donacija lokalnih, entitetskih i državnih institucija, kompanija i građana BiH.

Nedavno su za finansiranje ovog udruženja i njegovih brojnih aktivnosti stigla i značajna sredstva anonimnog donatora porijeklom iz BiH, a koji je živio u Americi.

On je nakon smrti dio ostavštine donirao za potrebe liječenja, rehabilitacije i osnaživanja mladih koji su se liječili od malignih oboljenja. Udruženje od tih sredstava praktično finansira stipendiranje mladih liječenih od raka.

„Mi oduvijek imamo donatora koji žele ostati anonimni i zaista poštujemo njihov zahtjev kao takav. Udruženje dobija donacije od pojedinaca, institucija i društveno odgovornih kompanija i nastojimo donirani novac utrošiti transparentno, odgovorno i u skladu sa zahtjevima donatora“, rekao je na početku razgovora za Fokus.ba Fikret Kubat, direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Podsjećamo, u aprilu 2016. Roditeljska kuća je i svečano otvorena, uz pomoć humanih ljudi i donatora iz cijelog svijeta.

Kuća se sastoji od 10 apartmanskih jedinica, zajedničkog dnevnog boravka, kuhinje, multifunkcionalne sale, vešeraja, garaže i kancelarijskih prostorija Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Udruženje ostvaruje saradnju sa hematoonkološkim odjeljenjem Pedijatrijske klinike i zajednički djeluju s ciljem izliječenja i pomoći oboljeloj djeci, jer je Pedijatrijska klinika u Sarajevu referentni centar za liječenje svih vrsta maligniteta kod djece uzrasta od rođenja pa do 18 godina.

Udruženje također, u sklopu Roditeljske kuće, pruža usluge psihosocijalne pomoći i podrške. Korisnici na raspolaganju imaju stručnu pomoć psihologa, socijalnog radnika i pedagoga, te okupacione radionice za roditelje i kreativne (likovne, muzičke, obrazovne) radionice za djecu.

„Važno je istaći da su sve usluge Roditeljske kuće potpuno besplatne. I do sada je iskorištenost apartmana bila oko 90 posto, a protekle dvije godine preko 120 porodica je koristilo Kuću.

Udruženje nastoji da novac ne bude prepreka u ostvarivanja jednog velikog cilja to je izliječeno dijete. Ko spasi jedan život kao da je spasio cijeli svijet“, naglasio je Kubat.

Nedavno su u ovom udruženju osmislili projekat pod nazivom „Prijatelj Roditeljske kuće“ koji bi mogao riješiti njeno finansiranje.

„Naime, radi se o pokroviteljstvu apartmana, gdje svako ko želi i može uzeti pod svoje pokroviteljstvo jednog ili više apartmana od 1-3 godine, gdje pokrovitelj finansira u tom periodu cjelokupno funkcionisanje jednog apartmana sa svim njegovim troškovima. Do sada se pokazalo da ovaj projekat ima podršku raznih velikih kompanija i građana. Do sada smo na ovaj način uspjeli riješiti finansiranje 4 apartmana, a u pregovorima smo za još pokroviteljstava u narednom periodu. Smatramo da bi ovaj model mogao veoma uspješno funkcionisati i na taj način riješiti problem dugoročnog finansiranja Roditeljske kuće“, istakao je naš sagovornik.

Za sada Roditeljska kuća ima dovoljno sredstava za funkcionisanje u narednoj godini, a za normalno funkcionisanje Kuće na godišnjem nivou potrebno je oko 150.000 KM.

„Imamo zaista veliku podršku Vlade FBiH, Vlade KS, Vlade Ze-Do kantona, Grada Sarajeva, zatim općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Kakanj, Grada Bihać, kao i Tešnja. U narednom periodu očekujemo podršku i Vlade USK. Naravno, ne želimo zaboraviti i druge institucije i nivoe vlasti koje su od početka gradnje Roditeljske kuće bili uz nas“, kazao je Kubat.

Naš sagovornik dodaje da su za sada kapaciteti koje posjeduje Roditeljska kuća u Sarajevu, od 10 apartmana, dovoljni.

„Pored Roditeljske kuće Udruženje koristi stan za potrebe smještaja porodica koji smo dobili na korištenje od Gradske uprave Grada Sarajeva. Također, odjeljenje za hematologiju i onkologiju Dječije bolnice UKC Tuzla je započelo sa liječenjem malignih oboljenja kod djece, gdje Udruženje također pruža podršku oboljeloj djeci i njihovim roditeljima. Za potrebe smještaja roditelja djece koja se liječe na UKC Tuzla iz udaljenih područja TK iznajmili smo privremeno stan. Također, se razgovara sa menadžementom UKC Tuzla o trajnom rješenju za smještaj porodica oboljele djece“, zaključio je Kubat u razgovoru za Fokus.ba.

Related posts